ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ-Π.Δ. 46/2016-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ 3-4-2018

Π.Δ. 46/2016 ΦΕΚ 74 τ. Α΄

Αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α`
ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Άρθρο 1
Σκοπός της αξιολόγησης των μαθητών
Η αξιολόγηση των μαθητών έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση της διδασκαλίας και γενικότερα της λειτουρ¬γίας της σχολικής μονάδας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διδακτικής- μαθησιακής διαδικασίας:
α) Η διαγνωστική αξιολόγηση στην αρχή κάθε σχο¬λικού έτους έχει στόχο να καταγράψει τις ήδη κατεκτημένες γνώσεις των μαθητών του τμήματος και να συμβάλει στον ετήσιο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού.
β) Η διαμορφωτική αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους έχει σκοπό να προσδιορίσει τον βαθμό που έχουν επιτευχθεί κάθε φορά οι στόχοι της διδακτικής διαδικασίας, όπως αυτοί καθορίζονται από τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων μαθημάτων, παρέχοντας ανατροφοδότηση η οποία στη¬ρίζει την προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Καταρχάς, πληροφο¬ρεί τον εκπαιδευτικό για τα αποτελέσματα του έργου του και των διδακτικών μεθόδων και εργαλείων που χρησιμοποιεί, τον βοηθά να εντοπίσει περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη για διαφοροποιημένη διδασκαλία και να ανασχεδιάσει τη διδακτική πράξη, με στόχο τη συνεχή βελτίωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της. Κατά δεύτερον, συμβάλλει στην αυτογνωσία και στην αντικειμενική πληροφόρηση των μαθητών ως προς τον βαθμό κατάκτησης των επιδιωκόμενων διδακτικών στόχων και τον βαθμό βελτίωσης των επιδόσεών τους, ώστε να εστιάσουν ανάλογα την προσπάθειά τους. Τέ¬λος, υπηρετεί και την ενημέρωση των γονέων για την πρόοδο των παιδιών τους.
γ) Η τελική αξιολόγηση επιδιώκει την έγκυρη, αξιόπι¬στη, αντικειμενική και αδιάβλητη αποτίμηση των γνώσε¬ων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των μαθητών.
Η αξιολόγηση οφείλει να συνδυάζει ποικίλες μορφές και τεχνικές. Στο πλαίσιο αυτό ο μαθητής αξιολογείται από:
1. Τη συμμετοχή του στην καθημερινή εργασία της τάξης και τη συνολική δραστηριότητά του στη σχολική μονάδα.
2. Τα αποτελέσματα της επίδοσής του στις ενδιάμε¬σες γραπτές δοκιμασίες κατά τα δύο τετράμηνα του διδακτικού έτους και στις τελικές εξετάσεις στο τέλος του διδακτικού έτους.
3. Τις συνθετικές δημιουργικές εργασίες και
4. Από τον ατομικό του φάκελο, όπου αυτός τηρείται.
Άρθρο 2
Περίοδοι του διδακτικού έτους
Το διδακτικό έτος στο Γενικό Λύκειο χωρίζεται σε δύο (2) περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Το Α` τετράμηνο διαρκεί από την 1η Σεπτεμβρίου ως την 20η Ιανουαρίου. Το Β` τετράμηνο αρχίζει στις 21 Ιανουαρίου και λήγει τον μήνα Μάιο σε ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρη¬σκευμάτων.
Άρθρο 3
Χαρακτηρισμός των διδασκομένων μαθημάτων
1. Τα μαθήματα της Α` τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Α` τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε τρεις (3) ομάδες:
α) Η ομάδα Α` περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς.
β) Η ομάδα Β` περιλαμβάνει τα μαθήματα Επιλογής που εξετάζονται γραπτώς.
«γ) Η ομάδα Γ` περιλαμβάνει τα μαθήματα που δεν εξετά¬ζονται γραπτώς. Για την Α` τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου την Ερευνητική Εργασία (Project) και τη Φυσική Αγωγή και για την Α` τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυ¬κείου τη Φυσική Αγωγή.». (1)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Η εντός «» περίπτωση αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 34 , παρ. 1 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
2. Τα μαθήματα της Β` τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:
α) Η ομάδα Α` περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς.
β) Η ομάδα Β` περιλαμβάνει το μάθημα Φυσική Αγωγή που δεν εξετάζεται γραπτώς.
3. Τα μαθήματα της Β` τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου κα¬τανέμονται σε τρεις (3) ομάδες:
α) Η ομάδα Α` περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς.
β) Η ομάδα Β` περιλαμβάνει τα μαθήματα Ομάδων Προ¬σανατολισμού που εξετάζονται γραπτώς.
γ) Η ομάδα Γ` περιλαμβάνει τα μαθήματα που δεν εξετά¬ζονται γραπτώς, δηλαδή την Ερευνητική εργασία (Project) και τη Φυσική Αγωγή.
4. Τα μαθήματα της Γ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου κα¬τανέμονται σε δύο (2) ομάδες:
α) Η ομάδα Α` περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς.
β) Η ομάδα Β` περιλαμβάνει τα μαθήματα Ομάδων Προ¬σανατολισμού που εξετάζονται γραπτώς.
5. «Τα μαθήματα της Γ` τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε τέσσερις (4) ομάδες:
α) Η ομάδα Α` περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδεί¬ας που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετά¬σεις και είναι τα εξής: Νέα Ελληνικά (με κλάδους τη Νε¬οελληνική Γλώσσα και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία), Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Βιο¬λογία.
β) Η ομάδα Β` περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενι¬κής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις
γ) Η ομάδα Γ` περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.
δ) Η ομάδα Δ` περιλαμβάνει τα μαθήματα Επιλογής, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξε¬τάσεις.
6. Τα μαθήματα της Δ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου κα¬τανέμονται σε τρεις (3) ομάδες:
α) Η ομάδα Α` περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδεί¬ας που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετά¬σεις και είναι τα εξής: Νέα Ελληνικά (με κλάδους τη Νε¬οελληνική Γλώσσα και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία), Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Βιο¬λογία.
β) Η ομάδα Β` περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενι¬κής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.
γ) Η ομάδα Γ` περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Οι παρ. 5 και 6 αντικαταστάθηκαν ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 2 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Άρθρο 4
Κλάδοι μαθημάτων
1. Στις Α` και Β` τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στις Α`, Β` και Γ` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου:
i. Το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας χωρίζεται στους εξής κλάδους:
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
β) Νέα Ελληνική Γλώσσα
γ) Νέα Ελληνική Λογοτεχνία
ii. Το μάθημα των Μαθηματικών χωρίζεται στους εξής κλάδους:
α) Άλγεβρα
β) Γεωμετρία
iii. Το μάθημα των Φυσικών Επιστημών χωρίζεται στους εξής κλάδους:
α) Φυσική
β) Χημεία
γ) Βιολογία
Κάθε κλάδος βαθμολογείται χωριστά. O τελικός βαθμός για κάθε μάθημα με κλάδους είναι ο μέσος όρος των τελι¬κών βαθμών των κλάδων του με προσέγγιση δεκάτου.
2. «Στη Γ` τάξη Ημερήσιου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου το μάθημα «Νέα Ελληνικά» χωρίζεται στους εξής κλάδους: α) Νεοελληνική Γλώσσα β) Νεοελληνική Λογοτε¬χνία. Κάθε κλάδος βαθμολογείται χωριστά. Ο τελικός βαθμός του μαθήματος «Νέα Ελληνικά» είναι ο μέσος όρος των τελικών βαθμών των κλάδων του με προσέγγιση δεκά¬του.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Η παρ. 2 προστέθηκε με το Άρθρο 34 , παρ. 3 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Άρθρο 5
Βαθμολογική Κλίμακα
1. Η βαθμολογική κλίμακα, με βάση την οποία υπολο¬γίζονται οι βαθμοί επίδοσης των μαθητών σε όλα τα μαθήματα, είναι 0 – 20 και λεκτικώς προσδιορίζεται με τους χαρακτηρισμούς:
Κακώς 0 – 5
Ανεπαρκώς 5,1 – 9,4
Σχεδόν καλώς 9,5 – 13
Καλώς 13,1 – 16
Λίαν καλώς 16,1 – 18
Άριστα 18,1 – 20
Η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προα-γωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων γίνεται στην κλί¬μακα 0-100 με ακέραιους μόνο αριθμούς και ο τελικός βαθμός του γραπτού δοκιμίου ανάγεται στην κλίμακα 0-20 και γράφεται ως δεκαδικός, όπου απαιτείται, με προσέγγιση δεκάτου.
2. Οι προφορικοί βαθμοί της αξιολόγησης των μαθη¬τών δίνονται σε ακέραιους αριθμούς. Ο Μέσος Όρος (Μ.Ο.) των προφορικών βαθμολογιών των δύο τετραμή¬νων αποτελεί τον ετήσιο προφορικό βαθμό του μαθητή σε κάθε μάθημα και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.
3. Ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης κατά μάθημα και ο γενικός μέσος όρος (Γ.Μ.Ο.) γράφονται ως δεκα¬δικοί με προσέγγιση δεκάτου.
Άρθρο 6
Διαγνωστική αξιολόγηση των μαθητών
1. Στην αρχή του σχολικού έτους και μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων διεξάγονται υποχρεωτικά στην Α` τάξη διαγνωστικές δοκιμασίες στα μαθήματα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα, Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία και Ξένες Γλώσσες. Στις επόμενες τάξεις οι διαγνωστικές δοκιμασίες είναι προαιρετικές και διεξάγονται κατά την κρίση των εκπαιδευτικών στα μαθήματα στα οποία θε¬ωρούνται απ` αυτούς αναγκαίες.
2. Σκοπός των διαγνωστικών δοκιμασιών είναι:
Να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να προσδιορίσουν το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι μαθητές τους, ώστε ανάλογα να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους.
3. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες συνδυάζουν ερωτή¬σεις διαφόρων τύπων, που διατυπώνονται από τους διδάσκοντες.
4. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες διεξάγονται με ευθύνη των διδασκόντων, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Σχολείου, σε μία διδακτική ώρα, χωρίς προειδοποίηση των μαθητών.
5. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή.
6. Για την επίδοση των μαθητών στις διαγνωστικές δοκιμασίες ενημερώνονται οι γονείς των μαθητών κατά τις επισκέψεις τους στο σχολείο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β`
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΜΗΝΩΝ
Άρθρο 7
Προφορική βαθμολογία τετραμήνων
«1. Για την αξιολόγηση του μαθητή κατά τετράμηνο ο διδάσκων συνεκτιμά:
α. τη συμμετοχή του στη διδακτική μαθησιακή δια¬δικασία,
β. την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του για το συγκε¬κριμένο μάθημα,
γ. την επίδοσή του στις γραπτές δοκιμασίες,
δ. τις εργασίες που εκτελεί στο σχολείο ή στο σπίτι,
ε. το φάκελο επιδόσεων και δραστηριοτήτων του μα¬θητή, όπου αυτός τηρείται.
Οι γραπτές δοκιμασίες διακρίνονται στις ολιγόλεπτες και στις ωριαίες.
Οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες διαρκούν πέντε (5) έως δεκαπέντε (15) λεπτά, αποτελούν εναλλακτικό τρόπο εξέτασης των μαθητών στο μάθημα της ημέρας και συμπληρώνουν την αξιολόγηση μέσω προφορικών διαδικασιών. Γίνονται χωρίς προειδοποίηση των μαθη¬τών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων ερωτήσεων, οι οποίες διατυπώνονται από τον διδάσκο¬ντα. Ο αριθμός των ολιγόλεπτων γραπτών δοκιμασιών αφήνεται στην κρίση του διδάσκοντος.
Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες διαρκούν μία (1) διδα¬κτική ώρα, καλύπτουν περιορισμένης έκτασης ενότητα και γίνονται ύστερα από προειδοποίηση των μαθητών στο τελευταίο μάθημα της ενότητας.
Στην Α` και Β` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στην Α. Β` και Γ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διενεργείται σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα μία (1) υπο¬χρεωτική ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου. Αν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλη¬μα, η ωριαία γραπτή δοκιμασία του πρώτου τετραμήνου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο τετράμηνο.
Στη Γ` τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου στα μαθήματα της Ομάδας Α` διενεργείται μόνο μία υποχρεωτική ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου. Αν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα, η ωριαία γραπτή δοκιμασία του πρώτου τετραμήνου μπορεί να πραγμα¬τοποιηθεί στο δεύτερο τετράμηνο. Στα μαθήματα των υπόλοιπων Ομάδων διενεργούνται δύο (2) υποχρεωτικές ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, μία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία κατά τη διάρκεια του δεύτε¬ρου τετραμήνου με εξαίρεση το μάθημα Φυσική Αγωγή, στο οποίο δεν διενεργείται καμία γραπτή δοκιμασία. Αν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα, και η ωριαία γραπτή δοκιμασία του πρώτου τετραμήνου δεν πραγματοποιη¬θεί στο πρώτο τετράμηνο, τότε διενεργούνται και οι δύο (2) ωριαίες γραπτές δοκιμασίες στο δεύτερο τετράμηνο.
2. Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες πραγματοποιούνται με τον παρακάτω περιορισμό: Δεν πρέπει να διεξάγονται περισσότερες από μια (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και οπωσδήποτε όχι περισσότερες από τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Οι παρ. 1 και 2 αντικαταστάθηκαν ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 4 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
3. Στην περίπτωση που λείπουν στοιχεία της παρα¬γράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο προφορικός βαθμός του τετραμήνου διαμορφώνεται από τη συνεκτίμηση των υπαρχόντων στοιχείων.
4. Για μάθημα που για οποιονδήποτε λόγο διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δεν κατατίθεται βαθμολογία, εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα ο διδάσκων δεν δι¬αθέτει επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση των μαθητών.
5. Δεν κατατίθεται βαθμολογία για τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Φυσικής Αγωγής για όσους μαθη¬τές έχουν νομίμως απαλλαγεί από την παρακολούθησή τους.
6. Με τη λήξη του Α` και του Β` τετραμήνου κάθε διδάσκων καταθέτει στον Διευθυντή του Σχολείου ονο¬μαστική κατάσταση για κάθε τάξη ή τμήμα χωριστά με τους τετραμηνιαίους βαθμούς επίδοσης.
7. Αν από την ονομαστική κατάσταση της προφορικής βαθμολογίας λείπει βαθμός μαθητή, ο διδάσκων με ενυ¬πόγραφη σημείωση πάνω στην κατάσταση δικαιολογεί την έλλειψη του βαθμού.
8. Με ευθύνη του Διευθυντή του Σχολείου και του διδάσκοντος, η προφορική βαθμολογία των μαθητών καταχωρίζεται χωρίς καθυστέρηση στο Ατομικό Δελ¬τίο (Α.Δ.) των μαθητών και στον Υπολογιστή. Για το Β` τετράμηνο η καταχώριση γίνεται πριν από την έναρξη των γραπτών προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων. Μετά την καταχώριση δεν επιτρέπεται καμία μεταβολή, εκτός από την περίπτωση λανθασμένης καταχώρισης που διαπιστώνεται με ειδική πράξη του Συλλόγου Δι¬δασκόντων και οπωσδήποτε πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων.
«Άρθρο 8
Δημιουργικές εργασίες

Σκοπός και γενικά χαρακτηριστικά
Οι Δημιουργικές Εργασίες (Δ.Ε.) είναι υποχρεωτικές, αφορούν όλα τα μαθήματα Α` και Β` τάξης Ημερησίου και Α. Β` και Ε` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου εκτός από την Ερευνητική Εργασία, υλοποιούνται στο πλαίσιο των μαθημάτων που θα οριστούν για κάθε τμήμα με τη δια¬δικασία που περιγράφεται στις επόμενες παραγράφους, είναι ομαδικές αλλά, αν κριθεί απαραίτητο, δύναται να είναι και ατομικές.
Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές/τριες καλούνται:
αα) είτε να επιλύσουν με τρόπο δημιουργικό ένα πρόβλημα/ερώτημα που τους κινεί το ενδιαφέρον και το οποίο σχετίζεται με κάποιο θέμα της διδασκόμενης ύλης σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, εμβαθύνοντας τις γνώσεις τους γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα ή/ και αναπλαισιώνοντάς τες με τρόπο κριτικό, πρωτότυπο, ευρηματικό,
ββ) είτε να εκφραστούν δημιουργικά, μέσα από ένα δικό τους καλλιτεχνικό έργο, εμπνεόμενοι από κάποια ενότητα που έχουν μελετήσει,
γγ) είτε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μία κατα¬σκευή/ένα τέχνημα, που σχετίζεται με κάποια διδακτική ενότητα.
β) Μορφή
Η μορφή της εργασίας μπορεί να ποικίλει π.χ. σύνταξη συνεχούς ή πολυτροπικού κειμένου, παρουσίαση με χρή¬ση προσχεδιασμένου προφορικού λόγου και αξιοποίηση λογισμικού παρουσίασης, δημιουργία είτε καλλιτεχνικού έργου (όπως λογοτεχνικό/μουσικό/εικαστικό έργο, θεα¬τρικό δρώμενο, γελοιογραφία, κόμικ, κινούμενο σχέδιο, ταινία μικρού μήκους, ψηφιακή αφήγηση) είτε άλλης κατασκευής (όπως μακέτα, τέχνημα με χρήση της τε¬χνολογίας), πραγματοποίηση κοινωνικής, οικολογικής, πολιτισμικής παρέμβασης.
γ) Θέματα και Θεματικοί Πυλώνες
Τα προτεινόμενα θέματα (βαθμός δυσκολίας και απαι¬τήσεις) πρέπει να είναι ανάλογα του διατιθέμενου χρό¬νου (λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Δ.Ε. πρέπει να υλοποι¬ηθούν εντός του σχολείου) και των ενδιαφερόντων και των δυνατοτήτων των μαθητών/- τριών. Τα θέματα των Δ.Ε. προκύπτουν ως αποτέλεσμα συζήτησης ανάμεσα στους/στις εκπαιδευτικούς και στους/στις μαθητές/-τριες του τμήματος, ώστε να ανταποκρίνονται στα ενδια¬φέροντα και στις προσλαμβάνουσες παραστάσεις τους, να τους κινούν την περιέργεια και να τους παρακινούν σε δράση. Κάθε Δ.Ε. αναφέρεται και υλοποιείται σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ είναι δυνατόν να καλύπτει και άλλο ή άλλα, προσλαμβάνοντας έτσι διαθεματικό-διεπιστημονικό χαρακτήρα.
Τα θέματα των Δ.Ε. εντάσσονται στους ακόλουθους δύο (2) Θεματικούς Πυλώνες:
Θεματικός Πυλώνας I : Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Κοι¬νωνικές Επιστήμες και Καλλιτεχνική Παιδεία,
Θεματικός Πυλώνας II : Φυσικές Επιστήμες, Μαθημα¬τικά, Πληροφορική και Φυσική Αγωγή.
δ) Αριθμός Δημιουργικών Εργασιών ανά μαθητή/-τρια και ανά εκπαιδευτικό.
Οι μαθητές/-τριες εκπονούν υποχρεωτικά τουλάχιστον δύο (2) Δ.Ε. και τουλάχιστον μία (1) σε κάθε Θεματικό Πυλώνα.
Κάθε εκπαιδευτικός που διδάσκει σε κάποια/ες από τις τάξεις αυτές σχεδιάζει, συντονίζει και παρακολουθεί μέχρι την ολοκλήρωσή τους τις Δ.Ε. τουλάχιστον ενός (1) τμήματος σε ένα γνωστικό αντικείμενο. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε περισσότερα του ενός σχολείου, ανα¬λαμβάνουν τις Δ.Ε. τμήματος του σχολείου όπου έχουν τις περισσότερες διδακτικές ώρες ή επιλέγεται σχολείο μετά από συνεννόηση μεταξύ των Διευθυντών/-ντριών των σχολείων.
ε) Προετοιμασία υλοποίησης των Δ.Ε.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων/-ουσών στην αρχή της σχο¬λικής χρονιάς ορίζει έναν/μία εκπαιδευτικό ως Υπεύθυνο/-η της διαδικασίας κατανομής των Δημιουργικών Εργασιών. Στην περίπτωση σχολικών μονάδων με πε¬ρισσότερα από τέσσερα (4) εμπλεκόμενα τμήματα οι Υπεύθυνοι/ες μπορεί να είναι δύο (2).
Κάθε εκπαιδευτικός δηλώνει στον/στην Υπεύθυνο/¬η της διαδικασίας με σειρά προτίμησης τα μαθήματα και τα τμήματα στα οποία επιθυμεί να αναλάβει την κα¬θοδήγηση και υποστήριξη της εκπόνησης των Δ.Ε. και προσδιορίζει την περίοδο υλοποίησης, που μπορεί να εκτείνεται στο ένα ή και στα δύο τετράμηνα.
Οι Υπεύθυνοι/ες της διαδικασίας εκπόνησης καταθέ¬τουν εισήγηση στο Σύλλογο Διδασκόντων/-ουσών όσον αφορά τον προγραμματισμό ανά τμήμα και ανά εκπαι¬δευτικό. Η τελική διευθέτηση της κατανομής των Δ.Ε. στους εκπαιδευτικούς ανά τμήμα εναπόκειται στο Σύλ¬λογο των Διδασκόντων/ουσών κάθε σχολικής μονάδας. Ο Σύλλογος μπορεί να αναθεωρήσει το σχεδιασμό, αν προκύψει κάποια αλλαγή των δεδομένων ή αν το κρίνει για κάποιο λόγο σκόπιμο.
στ) Διαδικασία Επιλογής Θεμάτων
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν τους/τις μαθητές/-τριες για τα κριτήρια αξιολόγησης της εργασίας και καθοδη¬γούν τις ομάδες στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν.
ζ) Διάρκεια υλοποίησης των Δ.Ε.
Η διάρκεια υλοποίησης των Δ.Ε. για τα μονόωρα μα¬θήματα ενδείκνυται να είναι από τρεις (3) έως τέσσερις (4) διδακτικές ώρες, ενώ για τα δίωρα, τρίωρα κ.τλ. να είναι από πέντε (5) έως οκτώ (8) διδακτικές ώρες. Σε πε¬ρίπτωση Δ.Ε. που αναφέρονται σε περισσότερα από ένα (1) μαθήματα, τα οποία διδάσκονται από τον/την ίδιο/-α ή διαφορετικούς/-ές εκπαιδευτικούς και ανήκουν στον ίδιο ή σε διαφορετικούς Θεματικούς Πυλώνες, ο χρόνος υλοποίησής τους μπορεί να αυξηθεί αναλόγως του αριθ¬μού των εμπλεκόμενων μαθημάτων, με προϋπόθεση να τηρείται η αναλογία ωρών που θα διατίθενται σε κάθε μάθημα.
η) Εκπόνηση
Η υλοποίηση των Δ.Ε. γίνεται σε τρεις φάσεις: α) σχε¬διασμός, β) υλοποίηση και γ) παρουσίαση. Η διάρκεια κάθε φάσης προσδιορίζεται από τον/την εκπαιδευτικό.
θ) Αξιολόγηση
Οι Δημιουργικές Εργασίες αξιολογούνται από τον/ την εκπαιδευτικό και συνεκτιμώνται στην αξιολόγηση της επίδοσης του/της μαθητή/-τριας στο αντίστοιχο μάθημα για το τετράμηνο κατά το οποίο κατατίθενται. Αν μία Δ.Ε. καλύπτει και άλλο/-α μάθημα/μαθήματα, η εργασία λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση του/ της μαθητή/-τριας και στα μαθήματα αυτά. Αν πρόκει¬ται για μαθήματα που δεν διδάσκονται από τον ίδιο/-α εκπαιδευτικό, η Δ.Ε. αξιολογείται μετά από συνεργασία των οικείων διδασκόντων/-ουσών. Εάν πρόκειται για συλλογική εργασία, αυτή λαμβάνεται υπόψη το ίδιο για όλους τους/τις μαθητές/-τριες που συμμετείχαν σε αυτή, ωστόσο δύναται να υπάρξει και διαφοροποίηση κατά την κρίση του/της διδάσκοντα/-ουσας, αν υπήρξε εμφανώς διαφορετική η συμβολή κάποιων μελών της ομάδας στο τελικό αποτέλεσμα.
Η αξιολόγηση της Δ.Ε. γίνεται περιγραφικά με κλίμακες διαβαθμισμένων κριτηρίων των οποίων δείγματα προ¬τείνονται από το ΙΕΠ. Ανάλογα με το είδος της δημιουργι¬κής εργασίας (απάντηση/λύση σε ερώτημα/πρόβλημα ή μουσικό/εικαστικό/λογοτεχνικό έργο ή κατασκευή κ.τλ.) οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν τα κατάλληλα διαβαθμισμένα κριτήρια.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το άρθρο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 5 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Άρθρο 9
Φάκελος επιδόσεων και δραστηριοτήτων των μαθητών.
1. Σε κάθε Λύκειο παρέχεται η δυνατότητα να τηρείται με ευθύνη του υπεύθυνου καθηγητή κάθε τμήματος ή τάξης και σε χώρο που καθορίζεται από τον Διευθυντή του Λυκείου, φάκελος εκπαιδευτικών επιδόσεων και δρα¬στηριοτήτων των μαθητών, στον οποίο καταχωρίζονται στοιχεία που συμβάλλουν στη σφαιρικότερη εκπαιδευτι¬κή αξιολόγηση των μαθητών, τα οποία δεν προκύπτουν από άλλες διαδικασίες αποτίμησης της επίδοσής τους. Τέτοιου είδους στοιχεία είναι κυρίως: α) Εργασίες, τις οποίες πραγματοποιεί ο μαθητής, πέραν αυτών που γί¬νονται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών σχολικών εργα¬σιών, β) Εκθέσεις ή βεβαιώσεις σχετικές με σχολικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει, γ) Αντίγραφα επαίνων, βραβείων ή άλλων διακρίσεών του στον πνευ¬ματικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και αθλητικό τομέα που χορηγούνται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. ή από επίσημα αναγνω¬ρισμένους επιστημονικούς, μορφωτικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς υψηλού κύρους, δ) Ερωτηματο¬λόγια αυτοαξιολόγησης του μαθητή, ε) Παρατηρήσεις ή προτάσεις του σχετικές με τα μαθήματα. Κάθε μαθητής που επιθυμεί να εντάξει στο φάκελό του νέα στοιχεία, τα υποβάλλει στον αρμόδιο καθηγητή.
2. Όλοι οι διδάσκοντες σε ορισμένο τμήμα υποχρεούνται πριν από την κατάθεση της προφορικής τους βαθμολογίας να εξετάσουν και το περιεχόμενο του φακέλου του μαθητή και να το συνεκτιμήσουν στη βαθμολογία τους.
3. Ο φάκελος εκπαιδευτικής επίδοσης και λοιπών δρα¬στηριοτήτων των μαθητών τηρείται, όπου είναι δυνατόν. Σκοπός της τήρησης των ως άνω φακέλων είναι όχι μόνο η σφαιρικότερη και πολύπλευρη εκτίμηση των δραστηριοτήτων των μαθητών, αλλά και η υποβοήθη¬ση και η επικοινωνία μέσα στο σχολείο μεταξύ διδα¬σκόντων και διδασκομένων και η παροχή έμμεσα στον μαθητή της δυνατότητας συμμετοχής του, μέσω της αυτοαξιολόγησης και της διατύπωσης παρατηρήσεων και προτάσεων για τα μαθήματα, στη δική του αξιολό¬γηση και στη βελτίωση της διδακτικής πράξης.
4. Στο φάκελο επιδόσεων και δραστηριοτήτων κάθε μαθητή είναι δυνατό να εντάσσεται και ποιοτική αξιο¬λόγηση του μαθητή. Η ποιοτική αξιολόγηση αναφέρεται σε χαρακτηριστικά που έχουν αποκλειστικά και μόνο σχέση με τη δραστηριότητα του μαθητή στο πλαίσιο του σχολείου και τις μαθησιακές του δεξιότητες και αποσκοπεί στην πληρέστερη ενημέρωση του μαθητή και των γονέων του σε ζητήματα σχετικά με τα παραπάνω θέματα και τη συνολική γενικά επίδοση και εικόνα του στο σχολείο. Δεν αναφέρεται σε εκτιμήσεις ικανοτήτων που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις ή απαιτούν ειδι¬κά μέσα εκτίμησης. Η ποιοτική αξιολόγηση μπορεί να γίνεται είτε με την απλή αναγραφή σχολίων από τον εκπαιδευτικό σε ειδικό λευκό έντυπο, είτε με τη συμπλή¬ρωση ερωτηματολογίων περιγραφικής αξιολόγησης, τα οποία εκπονούνται σε επίπεδο σχολικής μονάδας.
Σχετικά υποδείγματα ερωτηματολογίων ποιοτικής αξιολόγησης αποστέλλονται στα σχολεία με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
5. Στο φάκελο επιδόσεων και δραστηριοτήτων του μαθητή μπορεί να περιλαμβάνονται και ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης που εκπονούνται από τους μαθητές σε επίπεδο σχολικής μονάδας με ευθύνη του Συλλόγου των διδασκόντων και σε συνεργασία με τις Μαθητικές Κοινότητες, με βάση υποδείγματα, τα οποία αποστέλλο¬νται στο σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτού¬του Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
6. Κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την τήρηση των φακέλων και την αξιοποίησή τους στην αξιολόγηση των μαθητών καθορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Άρθρο 10
Κοινοποίηση της προφορικής βαθμολογίας -Ενημέρωση των κηδεμόνων
1. Στο τέλος κάθε τετραμήνου και μετά την κατάθεση και καταχώριση της προφορικής βαθμολογίας, καλού¬νται οι κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση αναφο¬ρικά με την επίδοση, την επιμέλεια, τη φοίτηση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους και τους επιδίδεται ο ατομικός έλεγχος προόδου του μαθητή.
2. Με ευθύνη του Διευθυντή και με απόφαση του Συλ¬λόγου των διδασκόντων στα μέσα κάθε τετραμήνου οργανώνεται μία (1) τουλάχιστον συνάντηση κηδεμόνων, με σκοπό την ενημέρωσή τους στα θέματα της παρα¬γράφου 1 του παρόντος άρθρου. Κατόπιν συνεννόησης Διευθυντή και διδασκόντων, ορίζεται πρόγραμμα ενημέ¬ρωσης των κηδεμόνων, σύμφωνα με το οποίο κάθε δι-δάσκων έχει την υποχρέωση μία (1) τουλάχιστον ημέρα την εβδομάδα να δέχεται τους κηδεμόνες των μαθητών. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται στην αρχή του διδακτι¬κού έτους και κοινοποιείται γραπτώς στους κηδεμόνες μέσω των μαθητών.
3. Οι κηδεμόνες των μαθητών δικαιούνται να ενημε¬ρώνονται από τους διδάσκοντες, κατά τις ημέρες που έχουν ορισθεί στο πρόγραμμα ενημέρωσης κηδεμόνων, για όλα τα στοιχεία της παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Οι διδάσκοντες επιδεικνύουν τα γραπτά των μαθητών, εφόσον ζητηθεί από τους κηδεμόνες τους και μόνο. Παράλληλα οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ενημε¬ρώσουν τους εκπαιδευτικούς για θέματα που πιθανώς επηρεάζουν την επίδοση των παιδιών τους.
4. Στους ελέγχους προόδου που δίνονται στους μαθη¬τές και στους κηδεμόνες, αναγράφεται υποχρεωτικά και ο αντίστοιχος μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας όλων των μαθητών του τμήματος για κάθε μάθημα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ`
ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Άρθρο 11
Τόπος και χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων
1. Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετά¬σεις διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β` Τετραμήνου στα Γενικά Λύκεια.
«Προβλέπονται επίσης δύο ειδικές εξεταστικές περίο¬δοι, μία κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και μία για τις περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 20 του παρόντος στις αρχές του Σεπτεμβρίου.».
Στις εξετάσεις αυτές αξιολογούνται συνολικά οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του αντί¬στοιχου σχολικού έτους. “Η διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτη¬ρίων εξετάσεων είναι δίωρη, με εξαίρεση τα Νέα Ελλη¬νικά της Γ` τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου, των οποίων οι δύο (2) κλάδοι (Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτε¬χνία) συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση.”
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» κείμενο προστέθηκε με το Άρθρο 33 παρ.1 του Ν. 4452/2017 ΦΕΚ 17 τ. Α΄ . Το εντός ” ” εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 6 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
2. Καταργήθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 7 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Άρθρο 12
Θέματα των εξετάσεων
1. Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης), οι οποί¬ες είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, αφορούν ευρεία έκταση της εξεταστέας ύλης, είναι εφικτό να απαντηθούν με πληρότητα στον προβλεπόμενο χρόνο και ακολουθούν τη φιλοσοφία των θεσμοθετημένων προγραμμάτων σπουδών και των σχολικών εγχειριδίων.
2. Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξε¬τάσεων διατυπώνονται με τη συνεργασία των καθηγη¬τών που διδάσκουν το ίδιο μάθημα στην ίδια τάξη κάθε Λυκείου, είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης του Λυκείου και συνυπογράφονται από τον Διευθυντή του
Λυκείου. Η τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Άρθρο 13
Ύλη μαθημάτων
1. Η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα του Γενικού Λυ¬κείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας. Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης για κάθε μάθημα γίνεται από τον διδάσκοντα και σε περίπτωση που το μάθημα διδάσκεται από περισσό¬τερους του ενός καθηγητές γίνεται μετά από συνεργα¬σία μεταξύ τους. Η εξεταστέα ύλη εγκρίνεται από τον Διευθυντή και γνωστοποιείται στους μαθητές πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.
2. Η εξεταστέα ύλη καταγράφεται στο βιβλίο της δι¬δασκόμενης ύλης και υπογράφεται από τον εισηγητή καθηγητή.
3. Η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα που εξετάζο¬νται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ύστερα από διατύπωση γνώμης του Εθνικού Οργανι¬σμού Εξετάσεων κατόπιν εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
4. Η διδακτέα ύλη των μαθημάτων της Γ` τάξης Γενι¬κού Λυκείου που εξετάζονται και πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ταυτίζεται με την εξεταστέα ύλη της παρ. 3 του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 14
Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων
1. Τα θέματα των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξε¬ταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι ε¬ξετάσεις. Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υ¬πάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ιν¬στιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγ-χουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακού¬μενου βαθμού δυσκολίας. Οι μαθητές απαντούν υποχρε¬ωτικά σε όλα τα θέματα.
2. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υ-ποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στις επιμέρους ερωτήσεις, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφο¬ρετικός βαθμός για κάθε μια από αυτές.
Α. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα
«Ι. Για την εξέταση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στην Α` τάξη Ημερήσιου και στις Α` και Β` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου , δίνεται στους μαθη¬τές σε φωτοαντίγραφο:
α) απόσπασμα κειμένου, διδαγμένου από το πρωτότυ¬πο, 12-20 στίχων, με νοηματική συνοχή,
β) απόσπασμα κείμενου, διδαγμένου από μετάφραση, και ζητείται από αυτούς:
α) να μεταφράσουν στη Νέα Ελληνική ένα τμήμα του πρωτότυπου κειμένου οκτώ έως δέκα (8-10) στί-χων.
β) να απαντήσουν σε:
i. τρεις (3) ερωτήσεις ερμηνευτικές που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες, αξίες, προβλήματα, στη στάση, στο ήθος ή στον χαρακτήρα προσώπων, στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής της συγγραφής του έργου, στη δομή του κειμένου, σε υφολογικά και αισθητικά θέματα. Οι δύο (2) από τις ερωτήσεις αυτές αναφέρονται στο απόσπασμα κειμένου, διδαγμένου από το πρω¬τότυπο, και η τρίτη στο τμήμα του διδαγμένου από μετάφραση κειμένου σε συσχετισμό με το παραπάνω εξεταζόμενο πρωτότυπο απόσπασμα.
ii. μία (1) ερώτηση λεξιλογική-σημασιολογική που αναφέρεται στην παραγωγή και σύνθεση λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής, σε ομόρριζες λέξεις, σε απλές ή σύνθετες, στη σύνδεση λέξεων της Αρ¬χαίας και της Νέας Ελληνικής, στη διατήρηση ή στην αλλαγή της σημασίας τους, σε συνώνυμα και αντώνυμα κ.λπ.
iii. μία (1) ερώτηση γραμματικής .
iv. μία (1) ερώτηση συντακτικού.
v. μία (1) ερώτηση κλειστού τύπου (σωστό ή λάθος, πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, κ.ά.) που α-ναφέρεται στο γραμματειακό είδος του κειμένου, στον συγγραφέα ή στο έργο του.
Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «iii», «iv» και «ν» μπο¬ρεί να αναλύονται σε δύο (2) ισοδύναμα βαθμολογικώς υποερωτήματα.
Η ερώτηση υπό το στοιχείο «ν» τίθεται προαιρετικά από τον/τη διδάσκοντα/ουσα. Η μετάφραση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες και καθεμιά από τις επτά (7) ερωτήσεις με δέκα (10) μονάδες. Σε περίπτωση που δεν τίθεται η ερώτηση υπό το στοιχείο «ν», τότε οι 10 μονάδες της επιμερίζονται από 5 μονάδες σε καθεμία από τις δύο ερμηνευτικές ερωτήσεις που αναφέρονται στο πρωτότυπο δοθέν απόσπασμα, οι οποίες πλέον βαθμολογούνται με 15 μονάδες.
«II. Για την εξέταση στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία του προγράμματος Γενικής Παιδείας της Β` τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Γ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου δίνεται στους μαθητές, σε φωτοαντίγραφο, απόσπασμα διδαγμένου από το πρω¬τότυπο κειμένου 12 έως 20 στίχων, με νοηματική συνο¬χή και τους ζητούνται τα εξής:
α) Μετάφραση στη Νέα Ελληνική ενός τμήματός του που αποτελείται από οκτώ έως δέκα (8-10) στίχους.
β) Απάντηση σε δύο (2) ερωτήσεις ερμηνευτικές, που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες, αξίες, προβλήματα και επιχειρήματα, στη στάση, στο ήθος ή στο χαρα¬κτήρα των προσώπων, στο ιστορικό, κοινωνικό, πο¬λιτικό, πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής της συγγραφής του έργου, στη συσχέτιση του υπό εξέταση κει¬μένου με γραμματολογικά στοιχεία που περιλαμβά¬νονται στη διδακτέα ύλη του μαθήματος. Οι δύο (2) ερωτήσεις αυτές αναφέρονται στο δοθέν από το πρωτότυπο απόσπασμα.
γ) Απάντηση σε μία (1) ερώτηση που ζητεί τη σύγκριση του εξεταζόμενου κειμένου με παράλληλο κείμενο σε νεοελληνικό λόγο, διδαγμένο (από τα μεταφρασμένα κείμενα των οποίων έχει γίνει σχετική επεξεργασία κατά τη διδακτική διαδικασία) ή αδίδακτο που επιλέ¬γεται από τον διδάσκοντα. Για τις απαιτήσεις της σύ¬γκρισης δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο το εν λόγω κείμενο.
δ) Απάντηση σε δύο (2) ερωτήσεις επί του δοθέντος από το πρωτότυπο διδαγμένου κειμένου (που είναι δυνατόν να αναλύονται σε δύο ισοδύναμα βαθμολογικώς υποερωτήματα) από τις οποίες:
i. μία (1) ερώτηση λεξιλογική-σημασιολογική που α¬ναφέρεται στην παραγωγή και σύνθεση λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής, σε ομόρριζες λέξεις, σε απλές ή σύνθετες, στη συσχέτιση λέξεων της Αρχαίας και της Νέας Ελληνικής, στη διατήρηση ή στην αλλαγή της σημασίας τους, σε συνώνυμα και αντώνυμα, κ.λπ. και
ii. μία (1) ερώτηση αποκλειστικά υφολογικού χαρα¬κτήρα (εκφραστικά σχήματα, αισθητικά θέματα, λεξικογραμματικά φαινόμενα), προκειμένου να αναδειχθεί η λειτουργία συγκεκριμένων εκφραστι¬κών επιλογών του συγγραφέα.
Η μετάφραση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες, οι δύο (2) ερμηνευτικές ερωτήσεις που αναφέρονται στο πρωτότυπο δοθέν απόσπασμα βαθμολογούνται με δεκαπέντε (15) μονάδες η καθεμία, η ερώτηση σύ¬γκρισης του εξεταζόμενου με παράλληλο κείμενο βαθ¬μολογείται με δέκα (10) μονάδες και τέλος καθεμία από τις ερωτήσεις υπό τα στοιχεία δ)ϊ και δ)Π με δεκαπέντε (15) μονάδες.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Η παράγραφος ΙΙ αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 3 4 , παρ. 8 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
III. Για την εξέταση στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία της Β` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου (μάθημα Ομά¬δας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) δίδε¬ται σε φωτοαντίγραφο:
1. Απόσπασμα διδαγμένου κειμένου από το πρωτότυ¬πο, 12-20 στίχων, με νοηματική συνοχή και ζητείται από τους μαθητές:
α) να μεταφράσουν στη Νέα Ελληνική ένα τμήμα του 8-10 στίχων
β) να απαντήσουν επί του κειμένου αυτού σε:
i. δύο (2) ερωτήσεις ερμηνευτικές που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες, αξίες, προβλήματα, στη στάση, στο ήθος ή στον χαρακτήρα προσώπων, στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής της συγγραφής του έργου, στη δομή και σύνθεση του κειμένου, στην παρουσίαση και αξι¬ολόγηση επιχειρημάτων, σε υφολογικά και αι¬σθητικά θέματα κ.λπ.
ii. μία (1) ερώτηση λεξιλογική-σημασιολογική που αναφέρεται στην παραγωγή και σύνθεση λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής, σε ομόρριζες λέξεις, σε απλές ή σύνθετες, στο συσχετισμό λέξεων της Αρχαίας και της Νέας Ελληνικής, στη διατήρηση ή αλλαγή της σημασίας τους, σε συνώνυμα και αντώνυμα κ.λπ.
iii. μία (1) ερώτηση κλειστού τύπου (σωστό- λάθος, πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, κ.ά.) που α-ναφέρεται στο γραμματειακό είδος του κειμένου, στον συγγραφέα ή στο έργο του. Η ερώτηση αυτή τίθεται προαιρετικά από τον/τη διδάσκοντα.
2. Απόσπασμα αδίδακτου πεζού κειμένου της αττικής διαλέκτου από το πρωτότυπο, 10-12 στίχων στερεό¬τυπης έκδοσης, με νοηματική συνοχή, στο οποίο προτάσσεται σύντομο κείμενο 3-4 στίχων, εισαγωγι¬κού -επεξηγηματικού για τον μαθητή- χαρακτήρα, και ζητείται από τους μαθητές:
α) να το μεταφράσουν στη Νέα Ελληνική
β) να απαντήσουν επί του κειμένου αυτού σε:
i. μία (1) ερώτηση γραμματικής
ii. μία (1) ερώτηση συντακτικού
iii. μία (1) ερώτηση κατανόησης
Καθεμία από τις ερωτήσεις γραμματικής και συ¬ντακτικού, υπό τα στοιχεία 2, β, i και ii, μπορεί να αναλύεται σε δύο ισοδύναμα βαθμολογικώς υποε-ρωτήματα.
Η μετάφραση του διδαγμένου κειμένου βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες, η μετάφραση του αδίδακτου με είκοσι (20) και καθεμία από τις επτά (7) συνολικά ερω¬τήσεις του διδαγμένου και του αδίδακτου κειμένου με δέκα (10) μονάδες.
Σε περίπτωση που δεν τίθεται η ε¬ρώτηση υπό τα στοιχεία 1, β, iii, τότε οι 10 μονάδες της επιμερίζονται από 5 μονάδες σε καθεμία από τις δύο ερμηνευτικές ερωτήσεις που αναφέρονται στο διδαγ¬μένο δοθέν απόσπασμα, οι οποίες πλέον βαθμολογού¬νται με 15 μονάδες».
IV . «Για την εξέταση στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπου¬δών της Γ` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Δ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου , που προβλέπεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενι¬κό Μέσο Όρο απόλυσης, ισχύουν τα εξής:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 9 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
1. Δίνεται στους μαθητές απόσπασμα διδαγμένου «κει¬μένου 12 – 20 στίχων» με νοηματική συνοχή και τους ζητείται:
α) να μεταφράσουν ένα τμήμα του 8-10 στίχων στη νέα ελληνική και
β) να απαντήσουν σε:
i. Δύο (2) ερωτήσεις ερμηνευτικές, που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες /αξίες/ προβλήματα, στη στάση/ήθος/ χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό/ κοινωνικό/ πολιτιστικό πλαίσιο της ε¬ποχής του έργου, στη δομή/ σύνθεση του κειμέ¬νου, σε υφολογικά/ αισθητικά θέματα, με βάση ολόκληρο το ανωτέρω απόσπασμα.
ii. Μία (1) ερώτηση ερμηνευτική που αναφέρεται σε τμήματα του από μετάφραση διδασκόμενου κειμένου, σε συσχετισμό με το παραπάνω εξε¬ταζόμενο πρωτότυπο απόσπασμα. Σ` αυτή την περίπτωση δίνεται στους μαθητές σε φωτοτυ¬πία το συγκεκριμένο μεταφρασμένο τμήμα.
iii. Μία (1) ερώτηση που αναφέρεται στο γραμμα¬τειακό είδος, στο οποίο ανήκει το κείμενο, στο συγγραφέα ή το έργο του.
iv. Μία (1) ερώτηση λεξιλογική σημασιολογική (σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας, διατήρηση ή αλλαγή της σημασίας τους, οικογένειες ομόρριζων λέξεων, απλών ή σύνθετων, συνώνυμα, αντώνυμα).
2. Δίνεται επίσης αδίδακτο πεζό κείμενο αττικής διαλέ¬κτου 10-12 στίχων και ζητείται:
α) να το μεταφράσουν στη νέα ελληνική και
β) να απαντήσουν σε:
i. Μία (1) ερώτηση γραμματικής και
ii. Μία (1) ερώτηση συντακτικού.
Κάθε ερώτηση του αδίδακτου κειμένου μπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήματα, ανάλογα με το εί-δος των ερωτήσεων που χρησιμοποιούνται.
3. Η βαθμολογία κατανέμεται ως εξής:
α) Η μετάφραση του διδαγμένου κειμένου βαθμολο¬γείται με 10 μονάδες και του αδίδακτου με 20 μο-νάδες της εκατοντάβαθμης κλίμακας.
β) Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 10 μονάδες της
εκατοντάβαθμης κλίμακας.
γ) Στις περιπτώσεις των διδαγμένων κειμένων για τα οποία δεν προβλέπεται από το Πρόγραμμα Σπου¬δών διδασκαλία από μετάφραση, δεν δίνεται στους μαθητές η υπό στοιχείο 1.β.Η ερμηνευτική ερώτηση και τότε οι δύο πρώτες υπό στοιχείο 1. β. i ερμηνευτικές ερωτήσεις βαθμολογούνται η καθε-μία με δέκα πέντε (15) μονάδες της εκατοντάβαθμης κλίμακας. Για την εξέταση των παραπάνω θεμάτων τόσο στο διδαγμένο όσο και στο αδίδακτο κείμενο μπορεί, α¬νάλογα με την περίπτωση και το είδος των διδακτι¬κών στόχων που αξιολογούνται, να χρησιμοποιού¬νται διάφορα είδη ερωτήσεων.

Β. Νέα Ελληνική Γλώσσα

1. Για την εξέταση στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α` τάξη Ημερήσιου και Α` και Β` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου δίνονται στους μαθητές σε φωτοα¬ντίγραφο ένα ή δύο κείμενα περιορισμένης έκτασης από τον έντυπο ή/και τον ηλεκτρονικό λόγο (βιβλία, εφημε-ρίδες, περιοδικά, διαδίκτυο), που αναφέρονται σε κοι¬νωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέ¬ματα της καθημερινής ζωής και έχουν νοηματική πληρό¬τητα. Τα κείμενα σχετίζονται με θέματα με τα οποία α¬σχολήθηκαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι μαθητές εξετάζονται σε τρία (3) θέματα. Συγκεκριμένα καλούνται:
α) να απαντήσουν σε δύο (2) ερωτήσεις που έχουν σχέ¬ση με:
i. την κατανόηση του κειμένου (οπτικές από τις ο¬ποίες προσεγγίζεται η πραγματικότητα, στόχοι και επιχειρήματα συγγραφέα, προβληματισμοί που θέ`τει, θέ`σεις που υποστηρίζει κ.λπ.)·
ii. την οργάνωση του λόγου (διάρθρωση, δομή, διαί¬ρεση, τίτλοι ενοτήτων, συνοχή, αλληλουχία, τρό-ποι ανάπτυξης, συλλογιστική πορεία κ.λπ.)·
β) να απαντήσουν σε δύο (2) ερωτήσεις που αφορούν:
i. σε σημασιολογικά στοιχεία (σημασίες λέξεων, συ¬νώνυμα, αντώνυμα, κατασκευή φράσεων ή παρα-γράφων με συγκεκριμένες λέξεις, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων με σημασιολογικά ισοδύναμες κ.λπ.)·
ii. στην επισήμανση της λειτουργίας μορφοσυντακτικών δομών και υφολογικών στοιχείων του κειμέ¬νου που σχετίζονται με τους επικοινωνιακούς στό¬χους του συγγραφέα (ενεργητική ή παθητική σύ¬νταξη, γλωσσικές ποικιλίες, αναφορική και ποιητι¬κή λειτουργία της γλώσσας [δηλωτική και συνυποδηλωτική χρήση], στοιχεία προφορικού λόγου, χρήση ειδικού λεξιλογίου, είδος κειμένου κ.λπ.).
γ) να συνθέσουν δικό τους κείμενο (ενταγμένο σε επι¬κοινωνιακό πλαίσιο), το οποίο σχετίζεται θεματικά με το κείμενο ή τα κείμενα που τους δόθηκαν, στο πλαίσιο του οποίου απαντούν με πειστική επιχειρη¬ματολογία στα ζητούμενα, διατυπώνουν κρίσεις και σχόλια ή αναπτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις. Η έκταση του κειμένου κυμαίνεται από 350 έως 400 λέξεις. Το πρώτο (α) θέμα βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες, το δεύτερο (β) με είκοσι πέντε (25) και το τρί¬το (γ) με πενήντα (50). Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις του α` και του β` θέματος, οι οποίες μπορεί να αναλύονται σε υποερωτήματα, διαφοροποι¬είται ανάλογα με τον βαθμό της δυσκολίας τους και οι
βαθμολογικές μονάδες καθορίζονται κατά τη διατύπω¬ση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.
2. Για την εξέταση στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσ¬σας της Β` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Γ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου δίνεται στους μαθη¬τές σε φωτοαντίγραφο ένα κείμενο περιορισμένης έ¬κτασης από τον έντυπο ή/και τον ηλεκτρονικό λόγο (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο), που αναφέ¬ρεται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονι¬κά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής και έχει νοη¬ματική πληρότητα. Το κείμενο σχετίζεται με θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Οι μαθητές εξετάζονται στα παρακάτω τέσσερα (4) θέ¬ματα υπό τα στοιχεία α, β, γ, δ. Συγκεκριμένα, καλούνται:
α) να δώσουν σύντομη περίληψη του δοθέντος κειμέ¬νου, η έκταση της οποίας καθορίζεται ανάλογα με την έκταση και το νόημα του κειμένου.
β) να απαντήσουν σε δύο (2) ερωτήσεις που έχουν σχέ¬ση με:
i. την κατανόηση του κειμένου (οπτικές από τις ο¬ποίες προσεγγίζεται η πραγματικότητα, στόχοι και επιχειρήματα του συγγραφέα, προβληματισμοί που θέτει, θέσεις που υποστηρίζει κ.λπ.)·
ii. την οργάνωση του λόγου (διάρθρωση, δομή, διαί¬ρεση, τίτλοι ενοτήτων, συνοχή, ενότητα, αλληλου-χία, τρόποι ανάπτυξης, συλλογιστική πορεία κ.λπ.)·
γ) να απαντήσουν σε δύο (2) ερωτήσεις που αφορούν:
i. σε σημασιολογικά στοιχεία (σημασίες λέξεων, συ¬νώνυμα, αντώνυμα, σχηματισμός προτάσεων, πε-ριόδων ή παραγράφων με συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων με σημασιολογικά ισοδύναμες κ.λπ.)·
ii. στην επισήμανση της λειτουργίας μορφοσυντακτικών δομών και υφολογικών στοιχείων του κειμέ¬νου που σχετίζονται με τους επικοινωνιακούς στό¬χους του συγγραφέα (ενεργητική ή παθητική σύ¬νταξη, χρήση στίξης, γλωσσικές ποικιλίες, αναφο¬ρική και ποιητική λειτουργία της γλώσσας [δηλω¬τική και συνυποδηλωτική χρήση], στοιχεία προφορικού λόγου, χρήση ειδικού λεξιλογίου, είδος
κειμένου κ.λπ.)· δ) να συνθέσουν δικό τους κείμενο (ενταγμένο σε επι¬κοινωνιακό πλαίσιο και το οποίο σχετίζεται θεματικά με το κείμενο που τους δόθηκε), στο πλαίσιο του ο¬ποίου απαντούν με πειστική επιχειρηματολογία στα ζητούμενα, διατυπώνουν κρίσεις και σχόλια ή ανα¬πτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις. Η έ¬κταση του κειμένου κυμαίνεται από 400 έως 500 λέ¬ξεις.
Το πρώτο (α) θέμα βαθμολογείται με είκοσι (20) μονά¬δες, το δεύτερο (β) και το τρίτο (γ) με δεκαπέντε πέντε (15) μονάδες το καθένα και το τέταρτο (δ) με πενήντα (50). Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις του «β» και του «γ» θέματος, οι οποίες μπορεί να αναλύο¬νται σε υποερωτήματα, διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους και οι βαθμολογικές μονά¬δες καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.
3. «Ο κλάδος Νεοελληνική Γλώσσα του μαθήματος Νέα Ελληνικά της Γ` τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου συνεξετάζεται με τον κλάδο Νεοελληνική Λογοτεχνία, όπως περιγρά¬φεται στην Ενότητα ΙΗ` της παρ. 2 του άρθρου 14 αυτού του προεδρικού διατάγματος.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 10 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Γ. Λογοτεχνία
1. Α. Για την εξέταση του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στην Α` Τάξη Ημερησίου και στην Α` Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου δίνεται στους μαθητές αδίδακτο κείμενο, ομοειδές ή ομόθεμο με τις διδακτικές ενότητες που έχουν διδαχθεί («Τα φύλα στη λογοτε¬χνία», «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση» και «Θέατρο»).
1. Σε περίπτωση που το κείμενο αναφέρεται στις θεμα¬τικές ενότητες «Τα φύλα στη Λογοτεχνία» και «Θέα¬τρο», οι μαθητές καλούνται:
α) να επισημάνουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στο κείμενο και να τα εντάξουν στον τόπο και στον χρόνο της αφήγησης·
β) να διακρίνουν και να περιγράψουν ένα ή δύο λο¬γοτεχνικούς χαρακτήρες, κάνοντας αναφορές στις σχέσεις των δύο φύλων, στον κοινωνικό τους ρόλο ή σε κοινωνικά στερεότυπα σχετιζόμενα με το θέ-μα του κειμένου, και να αιτιολογήσουν τις απαντή¬σεις τους με αντίστοιχες παραπομπές στο κείμενο·
γ) να βρουν τον αφηγητή της ιστορίας και να αλλά¬ξουν το πρόσωπο του αφηγητή ώστε να φανεί η αντίστοιχη αλλαγή στην οπτική της αφήγησης ή να μετατρέψουν το διαλογικό μέρος του κειμένου σε συνεχή αφηγηματικό λόγο·
δ) να διατυπώσουν σε μία ή δύο παραγράφους την άποψή τους για το περιεχόμενο του κειμένου συσχετίζοντάς το με τις αντιλήψεις της εποχής μας. Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «α» και «β» βαθμολο¬γούνται με 50 μονάδες (α = 25 μονάδες + β = 25 μονά¬δες) και συνοδεύουν το αδίδακτο κείμενο. Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «γ» και «δ» βαθμολο¬γούνται με 50 μονάδες (γ= 25 μονάδες + δ= 25 μονά¬δες).
2. Σε περίπτωση που το ποίημα ανήκει στην ενότητα «Παράδοση και Μοντερνισμός στη νεοελληνική ποί¬ηση», οι μαθητές καλούνται:
α) να αναγνωρίσουν στο ποίημα γενικά χαρακτηρι¬στικά της παραδοσιακής ή της μοντέρνας ποίησης·
β) να επισημάνουν στο ποίημα εκφραστικά μέσα και εκφραστικούς τρόπους (μεταφορές, παρομοιώσεις, εικόνες, στοιχεία που αφορούν τη γλώσσα, όπως λόγιες, λαϊκές ιδιωματικές ή αντιλυρικές λέξεις κ.λπ.) και να σχολιάσουν τη λειτουργία τους·
γ) να επισημάνουν στο ποίημα βασικά χαρακτηριστι¬κά του λογοτεχνικού ρεύματος (π.χ. ρομαντισμός, συμβολισμός κ.λπ.) στο οποίο ανήκει·
δ) να σχολιάσουν σε μία ή δύο παραγράφους βασικά σύμβολα ή θέματα του ποιήματος και να αιτιολο¬γήσουν τις απαντήσεις τους με αντίστοιχες παρα¬πομπές στο κείμενο. Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «α» και «β» βαθμολο¬γούνται με 50 μονάδες (α = 25 μονάδες + β = 25 μονά¬δες) και συνοδεύουν το αδίδακτο κείμενο. Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «γ» και «δ» βαθμολο¬γούνται με 50 μονάδες (γ = 25 μονάδες + δ = 25 μονά¬δες).
Β. Για την εξέταση στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία στη Β` Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο πεζό ή ποιητικό κείμενο, που περι¬λαμβάνεται στη διδαχθείσα ύλη, καθώς και αδίδακτο πεζό ή ποιητικό κείμενο ίσης κατά προσέγγιση δυσκο¬λίας με το διδαγμένο, με τις αναγκαίες διευκρινίσεις.
Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε τέσσερα (4) θέματα, από τα οποία δύο (2), τα υπό τα στοιχεία «α» και «β» συνοδεύουν το αδίδακτο κείμενο, και δύο (2), τα υπό τα στοιχεία «γ» και «δ», αναφέρονται στο δι¬δαγμένο κείμενο. Τα θέματα αφορούν:
α) στον ερμηνευτικό σχολιασμό του αδίδακτου λογο¬τεχνικού κειμένου·
β) σε παρατηρήσεις επί των εκφραστικών μέσων και τρόπων που εμπεριέχονται στο αδίδακτο κείμενο (π.χ. ζητείται από τους μαθητές να βρουν μεταφορές, παρομοιώσεις, εικόνες, στοιχεία που αφορούν τη γλώσσα, όπως λόγιες, λαϊκές ιδιωματικές ή αντιλυρικές λέξεις κ.λπ.)
γ) στον συγγραφέα του διδαγμένου κειμένου και σε γραμματολογικά στοιχεία που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από αυτό· δ) στον ερμηνευτικό ή αισθητικό σχολιασμό του δι¬δαγμένου κειμένου ή στην ανάπτυξη, σε μία (1) ή δύο (2) παραγράφους, χωρίων του.
Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25% σε κάθε θέμα, το οποίο μπορεί να αναλύεται σε δύο ερωτήσεις. Η κατα¬νομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις μπορεί να δια¬φοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό της δυσκολίας τους και οι βαθμολογικές μονάδες κάθε ερώτησης κα¬θορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανα¬κοινώνονται γραπτώς στους μαθητές». 2. Για την εξέταση στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Λογοτε¬χνίας της Β` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Γ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο περιορισμένης εκτάσεως πεζό ή ποι¬ητικό κείμενο που περιλαμβάνεται στη διδαχθείσα ύλη, καθώς και αδίδακτο περιορισμένης εκτάσεως πεζό ή ποιητικό κείμενο (ίσης κατά προσέγγιση δυσκολίας με το διδαγμένο), με τις αναγκαίες διευκρινίσεις. Το αδίδακτο κείμενο εντάσσεται γραμματολογικά σε μία από τις ενό¬τητες του οικείου διδακτικού εγχειριδίου (Νέα Αθηναϊκή Σχολή: Η πεζογραφία, Νεότερη Λογοτεχνία: Πρώτη 10ετία του Μεσοπολέμου, Νεότερη Ποίηση, Πεζογραφία:
H πεζογραφία του Μεσοπολέμου). Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν στα παρακάτω τέσσερα (4) θέματα, που μπορεί να αναλύονται σε δύο (2) ερωτήσεις το καθένα, από τα οποία δύο (2), και συγκεκριμένα τα υπό τα στοι¬χεία «α» και «β», συνοδεύουν το αδίδακτο κείμενο, και δύο (2), τα υπό τα στοιχεία «γ» και «δ», αναφέρονται στο διδαγμένο κείμενο. Τα θέματα αφορούν:
α) στην κατανόηση του αδίδακτου λογοτεχνικού κειμέ¬νου, στον ερμηνευτικό σχολιασμό παραγράφων ή στί¬χων του, στην επισήμανση συμβόλων (μυθικών ή άλ¬λων), στην αξιολόγηση στάσεων και αντιλήψεων που εντοπίζονται σε αυτό, στον χαρακτηρισμό των προ¬σώπων που αναφέρονται στο κείμενο και την ένταξή τους στον τόπο και στον χρόνο της αφήγησης κ.λπ.
β) σε παρατηρήσεις επί των εκφραστικών μέσων και τρόπων που εντοπίζονται στο αδίδακτο κείμενο (π.χ. ζητείται από τους μαθητές να εντοπίσουν και να σχο¬λιάσουν μεταφορές, παρομοιώσεις, επαναλήψεις, ει¬κόνες, στοιχεία της γλώσσας, όπως λόγιες, λαϊκές ιδιω¬ματικές ή αντιλυρικές λέξεις κ.λπ.) και στην επαλήθευ¬ση μιας κρίσης σχετικής με το κείμενο (το είδος του, τη λογοτεχνική γενιά του δημιουργού ή το λογοτεχνικό ρεύμα στο οποίο ανήκει το κείμενο, το ύφος του, τη δομή του κ.λπ.).
γ) σε γραμματολογικά στοιχεία που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από το διδαγμένο κείμενο και αφορούν στο είδος του, στον συγγραφέα, στο λογοτεχνικό ρεύμα στο οποίο εντάσσεται το κείμενο, σε στοιχεία της αφή¬γησης κ.λπ.
δ) στον ερμηνευτικό ή αισθητικό σχολιασμό του διδαγ¬μένου κειμένου (στην κατανόηση του περιεχομένου, στη δομή, στον σχολιασμό φράσεων, στίχων ή παρα¬γράφων, στην ανάπτυξη χωρίων σε μία (1) ή δύο (2) παραγράφους, σε χαρακτηρισμούς προσώπων, σε στάσεις και αντιλήψεις, σε παρατηρήσεις επί των εκ¬φραστικών μέσων και τρόπων, σε απλά υφολογικά στοιχεία κ.λπ.).
Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25% σε κάθε θέμα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις των θε¬μάτων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό της δυσκολίας τους και οι βαθμολογικές μονά¬δες κάθε ερώτησης καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μα¬θητές.
3. «Ο κλάδος Νεοελληνική Λογοτεχνία του μαθήματος Νέα Ελληνικά της Γ` τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου συνεξετάζεται με τον κλάδο Νεοελληνική Γλώσσα, όπως περιγράφεται στην Ενότητα ΙΗ` της παρ. 2 του άρθρου 14 αυτού του προεδρικού διατάγματος.
Για την εξέταση στο μάθημα « Λογοτεχνία» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου , που προβλέπεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυ¬σης, ισχύουν τα εξής:
Η εξέταση αναφέρεται σε πεζό ή ποιητικό κείμενο που περιέχεται στη διδαχθείσα ύλη της αντίστοιχης τάξης, το οποίο δίνεται στους μαθητές σε φωτοτυπία, μαζί με τις αναγκαίες σημασιολογικές ή άλλες διευκρινίσεις.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 11 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Το κείμενο συνοδεύεται από πέντε ερωτήσεις που αναφέ¬ρονται:
α) στον συγγραφέα του έργου και σε γραμματολογικά στοιχεία που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από το κεί¬μενο (1 ερώτηση),
β) στη δομή του κειμένου, στην επαλήθευση ή διάψευση μιας κρίσης με βάση το κείμενο, σε παρατηρήσεις επί των εκφραστικών μέσων και τρόπων του κειμένου (υ¬φολογική διερεύνηση, αφηγηματικές λειτουργίες, επι¬λογές του δημιουργού σε διάφορα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης) (2 ερωτήσεις),
γ) σε σχολιασμό ή στη σύντομη ανάπτυξη, σε 1-2 παρα¬γράφους, ορισμένων χωρίων του κειμένου (1 ερώτη¬ση),
δ) σε σχολιασμό αδίδακτου λογοτεχνικού κειμένου το οποίο δίνεται στους μαθητές επίσης σε φωτοτυπία και είναι ίσης, κατά προσέγγιση, δυσκολίας με το διδαγμέ¬νο (1 ερώτηση).
Η ερώτηση α βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες, οι δύο ερωτήσεις της β` περίπτωσης με είκοσι (20) μονά¬δες η καθεμία, η ερώτηση γ` με είκοσι πέντε (25) μονάδες και η ερώτηση δ` με είκοσι (20) μονάδες. Σε περίπτωση κατά την οποία μία (1) ερώτηση αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται γι` αυτήν κατανέμεται ισότιμα στα υποερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται δια¬φορετικός συντελεστής βαρύτητας γι` αυτά.
Δ. Ιστορία
1. Οι μαθητές στην Α` τάξη Ημερήσιου και Α` και Β` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου αξιολογούνται στο μάθημα της Ιστορίας με συνδυασμό θεμάτων/ερωτήσεων, που ταξινομούνται σε δύο (2) ομάδες:
Ι . Στην ομάδα Α` περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα που αναλύονται σε επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ε¬λέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (χρονο¬λογίες, ιστορικές έννοιες, ιστορικά φαινόμενα ή γεγο¬νότα, δράση προσώπων κ.λπ.):
1. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει: α) ερωτήσεις αντικει¬μενικού τύπου (1.α), που βαθμολογούνται με δέκα (10) μονάδες β) εξήγηση δύο ή τριών ιστορικών ό¬ρων/εννοιών (1.β), που βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες.
2. Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις σύ¬ντομης απάντησης (2.α.) και (2.β.) και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.
ΙΙ . Στην ομάδα Β` περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα, που το καθένα μπορεί να αναλύεται σε δύο επιμέρους ερω¬τήσεις, με τις οποίες ελέγχονται η ικανότητα των μα¬θητών στη σύνθεση των ιστορικών γνώσεων και η κρι¬τική προσέγγισή τους (ανάλυση ή σύνθεση αιτίων ή συνθηκών, αποτίμηση της δράσης προσώπων, αξιολό¬γηση αποτελεσμάτων, σύγκριση απόψεων, προέκταση ιστορικών πληροφοριών κ.λπ.). Τα θέματα αυτής της ομάδας επιλέγονται από ενότητες της εξεταστέας ύλης διαφορετικές εκείνων από τις οποίες προέρχονται οι ερωτήσεις (2.α) και (2.β) της ομάδας Α` και βαθμολο¬γούνται αθροιστικά με 50 μονάδες. Στην περίπτωση αυτής της ομάδας χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις ε¬πεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους μαθητές φωτοτυπημένο. Το υλικό αυτό προέρχεται από ιστορικές μαρτυρίες, αρχαιολογικές μελέτες, έργα τέχνης, φωτογραφίες, στατιστικούς πίνακες, χάρτες, διαγράμματα και από όλα εκείνα τα στοιχεία που χρη¬σιμοποιούνται ως ιστορικά τεκμήρια ή ως μέσα άντλη¬σης πληροφοριών για την εξαγωγή ιστορικών συμπε¬ρασμάτων.
Η βαθμολογία κάθε ερώτησης των παραπάνω θεμά¬των και των δύο ομάδων διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της. Οι βαθμολογικές μονάδες καθεμιάς καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμά¬των και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.
2. Οι μαθητές εξετάζονται στο μάθημα της Ιστορίας της B` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου με συνδυασμό θεμά¬των/ερωτήσεων, που ταξινομούνται σε δύο (2) ομάδες: Ι. Στην ομάδα Α` περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα που αναλύονται σε επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ε¬λέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (χρονο¬λογίες, ιστορικές έννοιες, ιστορικά φαινόμενα ή γεγο¬νότα, δράση προσώπων κ.λπ.):
1. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει: α) ερωτήσεις αντικει¬μενικού τύπου (1.α), που βαθμολογούνται με δέκα (10) μονάδες β) εξήγηση δύο (2) ή τριών (3) ιστορικών όρων/εννοιών (1.β), που βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες.
2. Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις σύ¬ντομης απάντησης (2.α) και (2.β) και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.
ΙΙ . Στην ομάδα Β` περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα, που το καθένα μπορεί να αναλύεται σε δύο επιμέρους ερω¬τήσεις, με τις οποίες ελέγχονται η ικανότητα των μα¬θητών στη σύνθεση των ιστορικών γνώσεων και η κρι¬τική προσέγγισή τους (ανάλυση ή σύνθεση αιτίων ή συνθηκών, αποτίμηση της δράσης προσώπων, αξιολό¬γηση αποτελεσμάτων, σύγκριση απόψεων, προέκταση ιστορικών πληροφοριών κ.λπ.). Προς αποφυγήν επι¬καλύψεων, τα θέματα αυτής της ομάδας επιλέγονται από την εξεταστέα ύλη με τρόπο ώστε να είναι διαφο¬ρετικά ως προς το γνωστικό τους περιεχόμενο από τις ερωτήσεις (2.α) και (2.β) της ομάδας Α` και βαθμολο¬γούνται αθροιστικά με πενήντα (50) μονάδες. Στην πε¬ρίπτωση αυτής της ομάδας χρησιμοποιούνται και ερω¬τήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνε¬ται στους μαθητές φωτοτυπημένο. Το υλικό αυτό προέρχεται από ιστορικές μαρτυρίες, αρχαιολογικές μελέτες, έργα τέχνης, φωτογραφίες, στατιστικούς πί¬νακες, χάρτες, διαγράμματα και από όλα εκείνα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως ιστορικά τεκμήρια ή ως μέσα άντλησης πληροφοριών για την εξαγωγή ι¬στορικών συμπερασμάτων.
Η βαθμολογία κάθε ερώτησης των παραπάνω θεμά¬των και των δύο (2) ομάδων διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της. Οι βαθμολογικές μονάδες καθεμιάς καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμά¬των και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.
3. «Η Ιστορία ως μάθημα Γενικής Παιδείας και ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκεί¬ου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εξετάζεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυσης, με συνδυασμό ερωτήσεων, οι ο¬ποίες ταξινομούνται σε δύο (2) ομάδες»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 12 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε ερωτήσεις με τις οποίες ε¬λέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (ιστορι¬κές έννοιες, ιστορικά γεγονότα, χρονολογίες, δράση ι¬στορικών προσώπων, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά φαινόμενα, κ.τ.λ.) και η κατανόησή τους.
β) Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται δύο (2) τουλάχι¬στον θέματα που απαιτούν σύνθεση ιστορικών γνώ¬σεων και κριτική ικανότητα (αξιολογήσεις ιστορικών γεγονότων ή ιστορικών προσώπων, ανάλυση αιτιών ή συνθηκών που συντέλεσαν στη διαμόρφωση και εξέλι¬ξη σημαντικών ιστορικών φαινομένων κ.τ.λ.). Στην περίπτωση αυτή μπορούν να χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους μαθητές σε φωτοτυπία. Το υλικό αυτό αφορά γραπτές ιστορικές πηγές, εικαστικά έργα, χάρ¬τες, διαγράμματα κ.τ.λ. που χρησιμοποιούνται ως α¬ποδεικτικά στοιχεία ή ως μέσα άντλησης στοιχείων για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις ομάδες αυτές. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε ομάδας, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυ¬τές, η οποία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θε¬μάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.
Ε. Λατινικά
«Για την εξέταση στο μάθημα των Λατινικών της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Δ` τάξης Εσπερινού Γε¬νικού Λυκείου, που προβλέπεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μα¬θητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυσης, δίνεται στους μαθητές διδαγμένο κείμενο δέκα (10) έως δεκαπέντε (15) στίχων και ζητείται από αυτούς:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 13 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) να το μεταφράσουν στη νέα ελληνική γλώσσα.
β) να απαντήσουν σε τέσσερις παρατηρήσεις: δύο (2) γραμματικές και δύο (2) συντακτικές, οι οποίες μπορεί να αναλύονται σε υποερωτήματα.
Η βαθμολογία κατανέμεται ως εξής:
i. Μετάφραση κειμένου 40 μονάδες.
ii. Κάθε γραμματική ή συντακτική παρατήρηση 15 μονά¬δες.
ΣΤ. Μαθηματικά
1. Η εξέταση στην Άλγεβρα και τη Γεωμετρία στις Α` και Β` τάξεις Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α`, Β` και Γ` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου και στα Μαθηματικά της Ο¬μάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Γ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου γίνεται ως εξής:
Ι . Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, με τα οποία ελέγχεται η γνώση εννοιών και ορολογίας, η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστι¬κών στοιχείων, η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγο¬ρίθμων, η ικανότητα του μαθητή να αναλύει, να συν¬θέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.
ΙΙ . Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους μαθητές διαρ¬θρώνονται ως εξής:
α. Το πρώτο θέμα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει πέντε (05) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (πολλαπλής επιλογής, Σωστού – Λάθους, αντι¬στοίχισης) με τις οποίες ελέγχεται η γνώση και η κα¬τανόηση των βασικών εννοιών και των σπουδαιότε¬ρων συμπερασμάτων της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης. Στο δεύτερο μέρος ζητείται η απόδειξη μίας απλής πρότασης (ι¬διότητας, λήμματος, θεωρήματος ή πορίσματος), που είναι αποδεδειγμένη στο σχολικό εγχειρίδιο.
β. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που είναι εφαρμογή ορισμών, αλγορίθμων ή προτάσεων (ιδιοτήτων, θεωρημάτων, πορισμάτων).
γ. Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που α¬παιτεί από τον μαθητή ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών και αποδεικτικών ή υπολογιστι¬κών διαδικασιών.
δ. Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί από τον μαθητή ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλ¬λά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσής του.
Το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο θέμα μπορούν να ανα¬λύονται σε επιμέρους ερωτήματα που διευκολύνουν τον μαθητή στη λύση.
ΙΙΙ . Η βαθμολογία κατανέμεται ανά εικοσιπέντε (25) μο¬νάδες στο καθένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Ειδικό¬τερα, στο πρώτο θέμα το πρώτο μέρος βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες, ενώ το δεύτερο μέρος βαθμολο¬γείται με δεκαπέντε (15) μονάδες. Στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα ε¬πιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανά¬λογα με το βαθμό δυσκολίας τους και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.
2. «Για την εξέταση στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατο¬λισμού Θετικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολι¬σμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στη Γ` τά¬ξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου , που προβλέπεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυσης, καθώς και για την εξέταση στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατι¬στικής, ως μάθημα Γενικής Παιδείας στις ανωτέρω τάξεις ισχύουν τα εξής:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 14 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την ε¬ξεταστέα ύλη, τα οποία μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα, με τα οποία ελέγχεται η δυνατότητα ανα¬παραγωγής γνωστικών στοιχείων, η γνώση εννοιών και ορολογίας και η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγο¬ρίθμων, η ικανότητα του μαθητή να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλ¬ληλης μεθόδου.
Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους μαθητές διαρ¬θρώνονται ως εξής:
α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα θεωρίας που αφορούν έννοιες, ορισμούς, λήμματα, προτάσεις, θεωρήματα και πορίσματα. Με το θέμα αυτό ελέγχεται η κατανόηση των βασικών εννοιών, των σπουδαιότε¬ρων συμπερασμάτων, καθώς και η σημασία τους στην οργάνωση μιας λογικής δομής.
β) Το δεύτερο και το τρίτο θέμα αποτελείται το καθένα από μία άσκηση που απαιτεί από το μαθητή ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών. Η κάθε άσκηση μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.
γ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί από το μαθητή ικα¬νότητες συνδυασμού και σύνθεσης προηγούμενων γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών στη διαδικασία επίλυσής του. Το θέμα αυτό μπορεί να ανα¬λύεται σε επιμέρους ερωτήματα, τα οποία βοηθούν το μαθητή στη λύση. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονά¬δες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.
Ζ. Φυσική, Χημεία, Βιολογία
1. Στα μαθήματα Φυσική και Χημεία στις Α` και Β` τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α`, Β` και Γ` τάξεις Εσπε¬ρινού Γενικού Λυκείου και στο μάθημα Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β` τάξης Ημε¬ρησίου Γενικού Λυκείου και της Γ` τάξης Εσπερινού Γενι¬κού Λυκείου η εξέταση γίνεται ως εξής:
Ι. Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη που καθορίζονται ως εξής:
α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από πέντε (5) ερωτή¬σεις αντικειμενικού τύπου, με τις οποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έ¬κταση της εξεταστέας ύλης.
β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από δύο (2) ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και οι ικανότητες και δεξιότητες που απέκτησαν οι μα¬θητές κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκή¬σεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαί¬σιο του μαθήματος. Με τις ερωτήσεις μπορεί να ζη¬τηθεί από τους μαθητές να αναπτύξουν την απάντησή τους ή να απαντήσουν σε ένα ερώτημα κλειστού τύπου και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους.
γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόμων και αρχών και μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτή¬ματα.
δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία επίλυσής του. Το πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερω¬τήματα.
ΙΙ. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μο¬νάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα κάθε μία ερώτηση βαθμολογείται με 5 μονάδες και στο δεύτερο θέμα η πρώτη ερώτηση βαθ¬μολογείται με 12 μονάδες και η δεύτερη με 13 μονάδες. Στο τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολο¬γίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποι¬είται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.
2. Στο μάθημα Βιολογία στις Α` και Β` τάξεις Ημερήσιου Γε¬νικού Λυκείου και Α`, Β` και Γ` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου οι μαθητές εξετάζονται σε 4 ισόβαθμα θέματα που έχουν την ακόλουθη μορφή, περιεχόμενο και σκο¬πό:
1ο Θέμα: Περιλαμβάνει πέντε (5) ισόβαθμες ανεξάρτητες ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου, όπως: πολλαπλής ε¬πιλογής, σωστού – λάθους, διαζευκτικής απάντησης (από τις οποίες ο μαθητής επιλέγει όποια ή όποιες συ¬νεχίζουν ορθά μια ημιτελή φράση) κ.ά.
Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της απόκτησης γνώ¬σεων και της κατανόησης από τον μαθητή βιολογικών εννοιών, διαδικασιών ή φαινομένων από ένα ευρύ τμήμα της εξεταστέας ύλης.
2ο Θέμα: Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις οι οποίες βαθ¬μολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα.
Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να ανακαλεί γνώσεις που έχει αποκτήσει γύρω από το εξεταζόμενο θέμα (βιολογική έννοια, διαδικα¬σία ή φαινόμενο) και να τις εκθέτει ή/και να τεκμηριώ¬νει τις απόψεις του με πληρότητα και σαφήνεια.
3ο Θέμα: Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις, οι οποίες βαθ¬μολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα.
Κάθε μία από τις ερωτήσεις αυτές περιλαμβάνει μια απεικόνιση (εικόνα, διάγραμμα ροής, γραφική παρά¬σταση κ.ά.) που μπορεί να αποδίδει μια βιολογική δο¬μή, λειτουργία ή φαινόμενο. Η απεικόνιση συνοδεύεται από σχετικό επεξηγηματικό κείμενο. Ο μαθητής καλείται να απαντήσει σε υποερωτήματα που μπορεί να αφορούν στη δομική και λειτουργική σχέση των μερών (αν πρόκειται για βιολογική δομή), στην έκβασή του ή/και στους παράγοντες που την ε¬πηρεάζουν (αν πρόκειται για λειτουργία ή βιολογικό φαινόμενο) κ.ά.
Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να αξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότη¬τες (ανάλυσης, σύνθεσης κ.τ.λ.) που έχει αποκτήσει, προκειμένου να εντοπίζει, να αντλεί, να αξιολογεί και να επεξεργάζεται πληροφορίες και δεδομένα που του παρέχει η απεικόνιση και το επεξηγηματικό κείμενο που τη συνοδεύει, ώστε να εξάγει συμπεράσματα και να διατυπώνει πλήρεις, σαφείς και στοιχειοθετημένες απαντήσεις.
4ο Θέμα: Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις, οι οποίες βαθ¬μολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα.
Κάθε ερώτηση αποτελεί δοκιμασία στην οποία ο μαθη¬τής καλείται είτε να διερευνήσει μια πραγματική ή υ¬ποθετική κατάσταση που περιγράφεται στην εκφώνη¬ση (π.χ. την έκβαση μιας βιολογικής διαδικασίας) είτε να επιλύσει ένα πρόβλημα που άπτεται εφαρμογών της Βιολογίας στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, είτε να λύσει μια άσκηση εφαρμόζοντας την κατάλληλη μεθοδολογία και αξιοποιώντας βιολο¬γικούς νόμους και θεωρίες.
Το θέμα αποσκοπεί στην αξιολόγηση της ικανότητας του μαθητή να αξιοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει από ποικίλες περιοχές της ύλης, προκειμένου να διερευνά και να ερμηνεύει καταστάσεις ή να επιλύει προβλήματα που σχετίζονται με τις εφαρμογές της Βιολογίας στην καθημερινή ζωή.
3. «Για την εξέταση στα μαθήματα Φυσική και Χημεία της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών στη Γ` τά¬ξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου , που προβλέπεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυ¬σης, ισχύουν τα εξής:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 15 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα που έχουν την παρακάτω μορφή:
α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις, με τις ο¬ποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνα¬τόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.
β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και η κριτι¬κή ικανότητα των μαθητών και συγχρόνως οι νοητικές δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκτέλεση των ερ¬γαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος.
γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση εφαρμο¬γής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυα¬σμού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόμων και αρχών. Η άσκηση μπορεί να αναλύεται σε επιμέ¬ρους ερωτήματα.
δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτούν ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάπτυξη στρατηγι¬κής για τη διαδικασία επίλυσής του. Το πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερω¬τήματα.
Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονά¬δες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.
4. «Για την εξέταση στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολι¬σμού Θετικών Σπουδών στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου , που προβλέπεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυσης, καθώς και για την εξέταση στη Βιολογία Γενικής Παιδείας στις ανωτέρω τάξεις ισχύουν τα εξής:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 16 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα που έχουν ως εξής:
α) Το πρώτο και δεύτερο θέμα αποτελούνται από ανε¬ξάρτητες ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της απόκτησης γνώσεων και της δυνατότητας παρουσία¬σης και τεκμηρίωσης θεμάτων σχετικών με την εξετα¬στέα ύλη και της κατανόησης από το μαθητή βιολογι¬κών εννοιών, διαδικασιών ή φαινομένων.
β) Το τρίτο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις που στο¬χεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να α¬ξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες (ανάλυση, σύνθεση κ.τ.λ.) για την αξιολόγηση δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. γ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα και στοχεύει στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25 μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.
Η. Πολιτική Παιδεία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Κοινωνιολογία, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρε¬σιών, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ιστορία Κοινωνικών Ε¬πιστημών
1. «Για τα μαθήματα Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτι¬κοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) στις Α` και Β` τάξεις Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α`, Β` και Γ` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου και Βασικές Αρχές Κοι¬νωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επι¬στήμη και Πολιτική Επιστήμη) της Ομάδας Προσανατο¬λισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου η εξέταση περιλαμβάνει δύο (2) ομάδες θεμάτων:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 17 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερω¬τήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει τρεις (3) ερωτήσεις αντι¬κειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Ειδικότερα, περιλαμβάνει: μία ερώτηση με πέντε (5) υποερωτήματα Σωστού-Λάθους (5×3=15 Μονάδες) και δύο ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που καθεμία βαθμολογείται με πέντε (5) Μονάδες (5×2=10 Μονάδες).
Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύ¬ντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δε¬κατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μο¬νάδες.
β) Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα με ερω¬τήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερι¬νή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει δύο ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.
Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.
2. Για το μάθημα «Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων» στην Α` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α` τάξη Ε¬σπερινού Γενικού Λυκείου η εξέταση περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:
α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερω¬τήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους.
β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ε¬ρωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετι¬κής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθη¬μερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθη¬τές.
Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονά¬δες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε κα¬θεμία από αυτές, η οποία κατανομή καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μα¬θητές γραπτώς.
3. «Η εξέταση στο μάθημα Κοινωνιολογία της Ομάδας Προ¬σανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορι¬κής και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οργάνωσης και Διοί¬κησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών στη Γ` τάξη Ημερησί¬ου Γενικού Λυκείου , που προβλέπεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυ¬σης, περιλαμβάνει δύο (2) ομάδες ερωτήσεων:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 18 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) Η πρώτη αποτελείται από ερωτήσεις με τις οποίες ε¬λέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους.
β) Η δεύτερη αποτελείται από δύο ή τρεις ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτι¬κής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.
Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις ομάδες αυτές. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτή¬σεις κάθε ομάδας, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανα¬κοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.
4. «Η εξέταση στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου , που προβλέ¬πεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύ-σιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν πέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυσης, περιλαμβάνει τέσσερις (4) ομάδες ερωτήσεων:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 19 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) Η πρώτη αποτελείται από ερωτήσεις με τις οποίες ε¬λέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους.
β) Η δεύτερη αποτελείται από μία ερώτηση με την οποία ελέγχεται η ικανότητα σύνθεσης και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές. γ) Η τρίτη αποτελείται από μία άσκηση, η οποία απαιτεί την εφαρμογή τύπων, νόμων ή αρχών για την εξαγωγή αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων. Η άσκηση μπο¬ρεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.
δ) Η τέταρτη αποτελείται από ένα πρόβλημα, το οποίο απαιτεί την ικανότητα συνδυασμού γνώσεων για τον υπολογισμό, τη συσχέτιση και αξιολόγηση οικονομι¬κών μεγεθών. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.
Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25% σε καθεμία από τις ομάδες αυτές. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτή¬σεις κάθε ομάδας, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανα¬κοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.
5. «Για το μάθημα Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου η εξέταση που προβλέ¬πεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύ¬σιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυσης, περιλαμβάνει δύο (2) ομάδες θεμάτων:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 20 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερω¬τήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει τρεις (3) ερωτήσεις αντι¬κειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Ειδικότερα, περιλαμβάνει: μία ερώτηση με πέντε (5) υποερωτήματα Σωστού-Λάθους (5×3=15 Μονάδες) και δύο ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που καθεμία βαθμολογείται με πέντε (5) Μονάδες (5×2=10 Μονάδες).
Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύ¬ντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δε¬κατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μο¬νάδες.
β) Η δεύτερη ομάδα θεμάτων περιλαμβάνει δύο θέματα με ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συν¬θετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές.
Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει δύο ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.
Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.
Θ. Θρησκευτικά
1. Η γραπτή προαγωγική εξέταση στα Θρησκευτικά στην Α` τάξη Ημερήσιου και Α` και Β` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:
α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερω¬τήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους.
Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις α¬ντικειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες (5*5=25).
Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύ¬ντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δε¬κατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μο¬νάδες.
β) Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα με αντί¬στοιχες ερωτήσεις ευρύτερης ανάπτυξης, με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυ¬σης αλλά και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και δι¬αδικασιών που απέκτησαν οι μαθητές. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει μία (1) ερώτηση και βαθ¬μολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει επίσης μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

2. Για το μάθημα Θρησκευτικά στη Β` τάξη Ημερησίου Γενι¬κού Λυκείου και στη Γ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου η εξέταση περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων: α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερω¬τήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει πέντε (5) ερωτήσεις α¬ντικειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες (5*5=25).
Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύ¬ντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δέ¬κα (10) μονάδες και η δεύτερη με δεκαπέντε (15) μονά¬δες.
β) Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα με αντί¬στοιχες ερωτήσεις ευρύτερης ανάπτυξης, με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυ¬σης αλλά και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και δι¬αδικασιών που απέκτησαν οι μαθητές. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει μία (1) ερώτηση και βαθ¬μολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει επίσης μία (1) ερώτηση και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.
3. «Η εξέταση στο μάθημα των Θρησκευτικών στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου που προβλέπεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυ¬σης, περιλαμβάνει δύο (2) ομάδες ερωτήσεων:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 21 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται ερωτήσεις που ελέγχουν την κατοχή των γνώσεων που περιλαμβάνο¬νται στην εξεταστέα ύλη και την κατανόησή τους.
β) Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται δύο ερωτήσεις που απαιτούν συνδυασμό γνώσεων και κριτική ικανό¬τητα από μέρους των μαθητών. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις ομάδες αυτές.
Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτή¬σεις κάθε ομάδας, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανα¬κοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.
Ι. Εφαρμογές Πληροφορικής, Εισαγωγή στις Αρχές της Επι¬στήμης των Η/Υ, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματι¬στικό Περιβάλλον
1. Η γραπτή εξέταση στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορι¬κής στην Α` τάξη Ημερήσιου και Α` τάξη Εσπερινού Γενι¬κού Λυκείου περιλαμβάνει θέματα διαβαθμισμένης δυ¬σκολίας και συγκεκριμένα: α) δύο (2) θέματα θεωρίας,
β) δύο (2) θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων.
Τα θέματα θεωρίας αποτελούνται από ερωτήσεις διαφό¬ρων τύπων με τις οποίες ελέγχονται η γνώση και η κατα¬νόηση της θεωρίας, η κριτική ικανότητα των μαθητών, η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την α¬ξιολόγηση δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων και η δυνατότητα παρουσίασής τους με σωστούς επι¬στημονικούς όρους και σωστό γραπτό λόγο. Τα θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους.
Η βαθμολογία προκύπτει κατά 50% από τα θέματα της θεωρίας (2×25%) και κατά 50% από τις ασκήσεις ή τα προ¬βλήματα (2×25%).
2. Η εξέταση στο μάθημα Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστή¬μης των Η/Υ στη Β` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Β` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου γίνεται ως εξής:
i. Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση εννοιών και ορολογίας, η κριτική ικανότη¬τα, η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχεί¬ων, η ικανότητα του μαθητή να αναλύει, να συνθέτει και να δημιουργεί, συνδυάζοντας γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους.
ii. Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους μαθητές διαρ¬θρώνονται ως εξής:
α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από πέντε (5) ερωτή¬σεις αντικειμενικού τύπου (πολλαπλής επιλογής, Σω¬στού – Λάθους, αντιστοίχισης) με τις οποίες ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση των βασικών εννοιών και των σπουδαιότερων συμπερασμάτων της θεωρί¬ας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξετα¬στέας ύλης.
β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από δύο (2) ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και οι ικανότητες και δεξιότητες που απέκτησαν οι μα¬θητές κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκή¬σεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαί¬σιο του μαθήματος. Με τις ερωτήσεις μπορεί να ζη¬τηθεί από τους μαθητές να αναπτύξουν την απάντησή τους ή να απαντήσουν σε ένα ερώτημα κλειστού τύπου και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους.
γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ι¬κανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, θεω¬ριών, εντολών και αρχών και μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα που διευκολύνουν τον μαθητή στη λύση.
δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία δημιουργίας ή επίλυσής του. Το πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα που διευκολύνουν τον μαθητή στη λύση.
Η βαθμολογία κατανέμεται ανά εικοσιπέντε (25) μονά¬δες στο καθένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα κάθε μία ερώτηση βαθ¬μολογείται με πέντε (5) μονάδες και στο δεύτερο θέμα η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δώδεκα (12) μο¬νάδες και η δεύτερη με δεκατρείς (13) μονάδες. Στο τρί¬το και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανά¬λογα με το βαθμό δυσκολίας και καθορίζεται στη δια¬τύπωση των θεμάτων.
3. «Η εξέταση στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προ¬γραμματιστικό Περιβάλλον της Ομάδας Προσανατολι¬σμού Θετικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολι¬σμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στη Γ` τά¬ξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου , που προβλέπεται για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυ¬σης, περιλαμβάνει θέματα θεωρίας και ασκήσεων ή προ¬βλημάτων και είναι κλιμακούμενης δυσκολίας.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 22 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) Τα θέματα θεωρίας αποτελούνται από ερωτήσεις δι¬αφόρων τύπων με τις οποίες ελέγχονται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας, η κριτική ικανότητα των μα¬θητών, η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσε¬ων για την αξιολόγηση δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων και η δυνατότητα παρουσίασής τους με σωστούς επιστημονικούς όρους και σωστό γραπτό λόγο.
β) Τα θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να χρησιμο¬ποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέ¬κτησε για την επίλυσή τους. Η εξέταση στο μάθημα αυτό περιλαμβάνει ένα (1) θέμα θεωρίας και τρεις (3) ασκήσεις ή προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος και τις εφαρμογές του.
Η βαθμολογία προκύπτει κατά 40% από το θέμα της θε¬ωρίας και κατά 60% (3×20%) από τις ασκήσεις ή τα προ¬βλήματα.
ΙΑ. Ξένες Γλώσσες
1. Στις Α` και Β` τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α`, Β` και Γ` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου η εξέταση των ξένων γλωσσών περιλαμβάνει θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας. Τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται ως εξής:
Θέμα 1. Κατανόηση γραπτού λόγου
Δίδεται στους μαθητές διδαγμένο κείμενο (α) 180-350 λέξεων για τα Αγγλικά και (β) 150-180 λέξεων για τα Γαλλικά και Γερμανικά, το οποίο συνοδεύεται από μία δοκιμασία με δέκα (10) ερωτήματα που αποσκοπούν στον έλεγχο σφαιρικής κατανόησης ή/και (β) κατανόη¬σης επιμέρους μηνυμάτων/πληροφοριών του κειμένου (σύνολο 30%).
Θέμα 2α. Λεξικογραμματική Δίδεται μία (1) δοκιμασία που αποσκοπεί στον έλεγχο λεξιλογικής ικανότητας με 10 επιμέρους ερωτήματα για την Αγγλική και 5 για την Γαλλική και τη Γερμανική. Πρόκειται για ερωτήματα συμπλήρωσης (σύνολο 20%).
Θέμα 2β. Λεξικογραμματική Δίδεται μία (1) δοκιμασία που αποσκοπεί στον έλεγχο γραμματικής ικανότητας με 10 επιμέρους ερωτήματα για την Αγγλική και 5 για την Γαλλική και τη Γερμανική. Πρόκειται για ερωτήματα επιλογής (σύνολο 20%).
Θέμα 3. Παραγωγή γραπτού λόγου Οι μαθητές καλούνται να γράψουν ένα κείμενο, έκτα¬σης 120-150 λέξεων στην Αγγλική και 80-120 λέξεων στη Γαλλική και Γερμανική, σύμφωνα με πληροφορίες, παροτρύνσεις, ή/και οδηγίες που παρέχονται στην ξένη γλώσσα και οι οποίες ορίζουν με σαφήνεια το συγκειμενικό πλαίσιο της παραγωγής του (δηλαδή ποιος γράφει σε ποιον και για ποιον σκοπό) (σύνολο 30%).
2. «Η εξέταση των ξένων γλωσσών για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυ¬σης στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου, συνίσταται στα εξής:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 23 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) Δίνεται στους μαθητές διδαγμένο κείμενο 150-180 λέ¬ξεων και τέσσερις ερωτήσεις κατανόησής του. Κάθε ερώτηση μπορεί να αναλύεται σε περισσότερα υποε¬ρωτήματα.
β) Δίνονται τέσσερις (4) παρατηρήσεις γραμματικοσυντακτικών φαινομένων, μέσα από το κείμενο. Κάθε παρατήρηση μπορεί να έχει δύο (2) ως τέσσερα (4) ε¬ρωτήματα.
γ) Ο μαθητής καλείται να παραγάγει γραπτό λόγο (κα¬θοδηγούμενο ή ελεύθερο) 120-150 λέξεων. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 35% στις ερωτήσεις της κατηγορίας α` και β` και κατά 30% στην παραγωγή γρα¬πτού κειμένου. ΙΒ. Ερευνητική Εργασία (Project)
Οι μαθητικές ομάδες κάθε ερευνητικού θέματος υπο¬βάλλουν, μετά την δημόσια παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας, προς αξιολόγηση τον ομαδικό φάκελο της Ερευ¬νητικής τους Εργασίας, που περιλαμβάνει (α) ερευνητική έκ¬θεση για το θέμα που μελέτησαν, τις ερευνητικές διαδικασί¬ες που ακολούθησαν και τα συμπεράσματα της έρευνας, (β) ένα σχετικό με το θέμα και τα συμπεράσματά τους τέχνημα (αφίσα, ιστοσελίδα, βίντεο, πόστερ, φυλλάδιο, κατασκευή, κ.λπ.) και (γ) ό,τι άλλο συμπληρωματικό υλικό σχετικό με την όλη εργασία τους κρίνουν τα μέλη της ερευνητικής ομά¬δας.
Τα κριτήρια αξιολόγησης του ερευνητικού έργου των μαθητών αφορούν (α) στην ερευνητική διαδικασία που α¬κολούθησε η ομάδα, (β) στο περιεχόμενο της ερευνητικής εργασίας, (γ) στη γλώσσα και τη δομή της ερευνητικής έκθε¬σης και (δ) στον τρόπο της δημόσιας παρουσίασης της ομα¬δικής εργασίας. Οι τομείς της «ερευνητικής διαδικασίας» και του «περιεχομένου» αξιολογούνται με συντελεστή βαρύτη¬τας 30% ο καθένας, ενώ οι δύο επόμενοι («Γλώσσα/ δομή» και «παρουσίαση») με συντελεστή 20% ο καθένας.
Η αξιολόγηση του ομαδικού έργου γίνεται με βάση τον Φάκελο της Ερευνητικής Εργασίας. Με σημείο εκκίνησης το βαθμό της ομαδικής εργασίας γίνεται και η βαθμολόγηση των μελών της ομάδας, με βάση το προσωπικό ημερολόγιο, τον ατομικό φάκελο των μελών και την προσωπική άποψη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών για κάθε μέλος.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν προάγεται στην επόμενη τάξη και δεν έχει προβιβάσιμο βαθμό στην ερευνη¬τική εργασία, επιλέγεται το θέμα στο οποίο υστέρησε πε¬ρισσότερο (από τα δυο με τα οποία ασχολήθηκε συνολικά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς) και ο επιβλέπων εκ-παιδευτικός του ορίζει τμήματα της ερευνητικής εργασίας που κρίνει ότι πρέπει να επεξεργαστεί εκ νέου.
Το Σεπτέμ¬βριο υποβάλλει διορθωμένη την εργασία του μαζί με το προσωπικό του ημερολόγιο και τον ατομικό του φάκελο προς επαναξιολόγηση.
ΙΓ. Φιλοσοφία
Για την εξέταση στο μάθημα Φιλοσοφία στη Β` τάξη Ημερη¬σίου Γενικού Λυκείου και στη Β` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυ¬κείου δίνονται δύο ομάδες θεμάτων:
Στην Α` ομάδα περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα (με ερωτή¬σεις διαφόρων τύπων), με τα οποία ελέγχεται ο βαθμός κα¬τανόησης της διδαχθείσας ύλης (φιλοσοφικών εννοιών, θε¬ωριών κ.λπ.).
Στη Β` ομάδα περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα, τα οποία απαιτούν συνδυασμό γνώσεων, επιχειρηματολογία και τεκ¬μηρίωση, και με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα του μαθητή για αυτοδύναμη συνθετική και κριτική σκέψη, καθώς και η ικανότητά του για προεκτάσεις σε σύγχρονους προβληματι-σμούς. Στις ερωτήσεις αυτές ενδείκνυται να δίνονται σύντο¬μα αποσπάσματα φιλοσοφικών ή άλλων κειμένων, εικόνες, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ., με στόχο τη διασάφηση και προέκταση φιλοσοφικών θεμάτων που αφορούν στην εξε¬ταστέα ύλη.
Τα παραπάνω θέματα μπορεί να αναλύονται σε δύο (2) ερω¬τήσεις το καθένα και ορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις της ύλης.
Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε κάθε ομάδα θεμά¬των. Κριτήρια για την αξιολόγηση των θεμάτων της ομάδας Β` είναι η εννοιολογική ακρίβεια, η ορθότητα και η εγκυρό¬τητα των επιχειρημάτων, η ευστοχία των παραδειγμάτων, η έκταση και η πρωτοτυπία του κριτικού προβληματισμού που αναπτύσσεται.
Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις των θεμάτων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολί¬ας τους και οι βαθμολογικές μονάδες καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.
ΙΔ. Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός
Οι μαθητές στην Α` τάξη Ημερήσιου και Α` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου αξιολογούνται στο μάθημα «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» με συνδυασμό θεμά¬των/ερωτήσεων, που ταξινομούνται σε δύο (2) ομάδες:
Ι . Στην ομάδα Α` περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα που ανα¬λύονται σε επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (χρονολογίες, ιστορικές έννοιες, ιστορικά φαινόμενα ή γεγονότα, δράση προσώ¬πων κ.λπ.):
1. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει: α) ερωτήσεις αντικειμενι¬κού τύπου (1.α), που βαθμολογούνται με δέκα (10) μονά¬δες· β) εξήγηση δύο ή τριών ιστορικών όρων/εννοιών (1.β), που βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες.
2. Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύ¬ντομης απάντησης (2.α.) και (2.β.) και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.
ΙΙ . Στην ομάδα Β` περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα, που το καθένα μπορεί να αναλύεται σε δύο επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται η ικανότητα των μαθητών στη σύνθεση των ιστορικών γνώσεων και η κριτική προσέγγισή τους (ανάλυση ή σύνθεση αιτίων ή συνθηκών, αποτί¬μηση της δράσης προσώπων, αξιολόγηση αποτελεσμά¬των, σύγκριση απόψεων, προέκταση ιστορικών πληροφο¬ριών κ.λπ.). Τα θέματα αυτής της ομάδας επιλέγονται από ενότητες της εξεταστέας ύλης διαφορετικές εκείνων από τις οποίες προέρχονται οι ερωτήσεις (2.α) και (2.β) της ο¬μάδας Α` και βαθμολογούνται αθροιστικά με 50 μονάδες. Στην περίπτωση αυτής της ομάδας χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνε¬ται στους μαθητές φωτοτυπημένο. Το υλικό αυτό προέρ¬χεται από ιστορικές μαρτυρίες, αρχαιολογικές μελέτες, έρ¬γα τέχνης, φωτογραφίες, στατιστικούς πίνακες, χάρτες, διαγράμματα και από όλα εκείνα τα στοιχεία που χρησι¬μοποιούνται ως ιστορικά τεκμήρια ή ως μέσα άντλησης πληροφοριών για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμά¬των.
Η βαθμολογία κάθε ερώτησης των παραπάνω θεμάτων και των δύο ομάδων διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της. Οι βαθμολογικές μονάδες καθεμιάς καθορί¬ζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνο¬νται γραπτώς στους μαθητές.
ΙΕ. Καλλιτεχνική Παιδεία, Ιστορία της Τέχνης
1. Οι μαθητές στην Α` τάξη Ημερήσιου και Α` τάξη Εσπερι¬νού Γενικού Λυκείου αξιολογούνται στο μάθημα Καλλι¬τεχνική Παιδεία ως εξής:
Ι. «Εικαστικά»: H γραπτή προαγωγική εξέταση περιλαμ¬βάνει δύο ομάδες θεμάτων:
α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ε¬ρωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων.
β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συν¬θετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μο¬νάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανο¬μή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυ¬σκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή κα¬θορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανα¬κοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.
ΙΙ. «Μουσική»: H γραπτή προαγωγική εξέταση περιλαμ¬βάνει δύο ομάδες θεμάτων:
α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ε¬ρωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων.
β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συν¬θετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μο¬νάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανο¬μή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυ¬σκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή κα¬θορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανα¬κοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.
ΙΙΙ. «Στοιχεία Θεατρολογίας»: H γραπτή προαγωγική εξέ¬ταση περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:
α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ε¬ρωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων.
β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συν¬θετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μο¬νάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανο¬μή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε θέματος,
μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυ¬σκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία κατανομή κα¬θορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανα¬κοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.
2. «Η εξέταση στο μάθημα επιλογής Ιστορία της Τέχνης στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυ¬σης, γίνεται με ερωτήσεις οι οποίες ταξινομούνται σε δύο
ομάδες.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 24 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται ερωτήσεις (όχι λι¬γότερες από δύο) που μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα και ελέγχουν την κατοχή των βασικών γνώ¬σεων της διδαχθείσας ύλης. Στη δεύτερη ομάδα περι¬λαμβάνονται ερωτήσεις (όχι λιγότερες από δύο) που ε¬λέγχουν τη συνθετική και κριτική ικανότητα του μαθητή και απαιτούν συνδυασμό γνώσεων (50% της βαθμολογίας για κάθε ομάδα ερωτήσεων).
ΙΣΤ. Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο
1. «Στο Ελεύθερο Σχέδιο η εξέταση για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μαθητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυ¬σης στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου, συνίσταται στη γραφική αναπαράσταση ενός φυσικού αντικειμένου, το οποίο τοποθετείται σε ορατό σημείο εντός του χώρου εξέτασης.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 25 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Οι μαθητές σχεδιάζουν με ελεύθερο τρόπο και σε συνθήκες διάχυτου φωτισμού το αντικείμενο. Πρέπει να διακρίνουν στο θέμα τους τις αναλογίες των αντικειμένων και τις αναλογίες σε σχέση με το όλο και να τις παραστήσουν στο χαρτί τους αρμονικά, έτσι ώστε να έχουν σαφήνεια και συμμετρία με τα πραγματικά αντι¬κείμενα. Επίσης να προσέξουν την αρμονία μέσα στη σχεδιαστική επιφάνεια. Να αποδώσουν επίσης απλοποι¬ημένα σε λίγους τόνους τις φωτεινές και σκοτεινές επι¬φάνειες και τους όγκους που συνθέτουν το θέμα. Οι μα¬θητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο μαύρα μολύ¬βια ή άλλα υλικά.
Η βαθμολόγηση του Ελεύθερου Σχεδίου γίνεται με κρι¬τήρια:
α) Τη δυνατότητα για οργάνωση της σχεδιαστικής επι¬φάνειας, δηλαδή την τοποθέτηση του θέματος και τη σύνθεσή του.
β) Τη σχεδιαστική ακρίβεια των αναλογιών και των κλί¬σεων του θέματος. γ) Τις τονικές διαβαθμίσεις του θέματος. δ) Τη γενική εικόνα του θέματος.
2. «Στο Γραμμικό Σχέδιο η εξέταση για τους κατ` ιδίαν διδαχθέντες και τους στρατεύσιμους, καθώς και για τους μα¬θητές που δεν επέτυχαν το Γενικό Μέσο Όρο απόλυσης στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου, συνίσταται στα εξής:»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το εντός «» εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με το Άρθρο 34 , παρ. 26 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
α) Το αντικείμενο σχεδίασης έχει απλή γεωμετρική μορ¬φή (π.χ. απλό αντικείμενο, κτήριο, αρχιτεκτονικό μέ¬λος, έπιπλο, κ.τ.λ.). Δίνεται σε αντίγραφο με τη μορφή σκαριφήματος ή σχεδίου με όλες τις απαραίτητες πλη¬ροφορίες (διαστάσεις, ενδείξεις, τίτλους, παρατηρήσεις κ.τ.λ.).
β) Ο τρόπος παράστασής του είναι με τη μορφή ορθών προβολών (όψεις, κατόψεις, τομές) αξονομετρικού ή συνδυασμών τους.
γ) Οι μαθητές εξετάζονται στη σχεδίαση κατόψεων, ό¬ψεων, τομών, αντικειμένων απλών γεωμετρικών μορ¬φών κ.τ.λ., χρησιμοποιώντας τα προβλεπόμενα όργα¬να, μέσα, υλικά και ακολουθώντας τις ισχύουσες συμ¬βάσεις.
Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση του Γραμμικού Σχεδίου είναι τα εξής:
i. Η ορθότητα απεικόνισης (π.χ. τεμνόμενα, προβαλλό¬μενα στοιχεία, ορθή μεταφορά κλίμακας, κ.τ.λ.), που αξιολογείται με 30 μονάδες.
ii. Η ποιότητα σχεδίασης (π.χ. πάχος γραμμών, ακρίβεια, καθαρότητα σημείων τομής, συναρμογές, κ.τ.λ.), που αξιολογείται με 20 μονάδες.
iii. Η πληρότητα σχεδίασης, που αξιολογείται με 15 μονά¬δες.
iv. Η γραμματογραφία και άλλες ενδείξεις (π.χ. διαγράμ¬μιση, προσανατολισμός, άλλοι συμβολισμοί), που αξι¬ολογείται με 15 μονάδες.
v. Η οργάνωση θέματος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιο¬λογείται με 10 μονάδες.
vi. Γενική εικόνα μονάδες 10.
ΙΖ. Φυσική Αγωγή
Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής τα αντικείμενα κρίσης είναι πολλά (φυσικές-σωματικές ικανότητες, κινητικές-αθλητικές γνώσεις, συμμετοχή, ενδιαφέρον, αθλητικό ήθος κ.ά.). Λόγω της ιδιαιτερότητας του μαθήματος της Φ.Α., που αποβλέπει και σε άλλους παράπλευρους στόχους (όπως ψυχοπαιδαγω-γικούς, βιωματικούς, κοινωνικούς κ.ά.), τα εξωγυμναστικά στοιχεία πριμοδοτούνται αρκετά, τόσο για να βοηθήσουν τους μαθητές εκείνους που εξαιτίας κληρονομικών ή άλλων λόγων (π.χ.: παχυσαρκία, έλλειψη σωματικών ικανοτήτων κ.ά.) δεν μπορούν να έχουν επιδόσεις όσο και για να δημι¬ουργήσουν κίνητρα για συμμετοχή στο μάθημα, αφού μέσα απ` αυτό θα αποκτηθούν και οι κινητικές συνήθειες (τα α¬θλητικά χόμπι).
Η βαθμολογία διαμορφώνεται κατά 50% από τα τρία εξετα¬στέα αντικείμενα του αθλήματος ή της κινητικής δραστη¬ριότητας που διάλεξαν οι μαθητές και κατά 50% από τα άλλα εξωγυμναστικά στοιχεία (παρουσίες, προσπάθεια, ενδιαφέ¬ρον κ.ά.).
Συμπερασματικά, τα κριτήρια που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας του μαθήματος της Φ.Α. είναι:
1. Άθλημα ή Κινητική Δραστηριότητα Επιλογής: 50%
2. Παρουσίες, προσπάθεια, ενδιαφέρον: 50% Σύνολο 100%
«ΙΗ. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Οι δύο (2) κλάδοι των Νέων Ελληνικών (Νεοελληνική Γλώσ¬σα και Νεοελληνική Λογοτεχνία) της Γ` τάξης Ημερησίου και της Δ` τάξης Εσπερινού Γ.Ε.Λ. εξετάζονται την ίδια μέρα και η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες. Τα θέ¬ματα δίνονται και οι απαντήσεις αναπτύσσονται σε ξεχωρι¬στό φύλλο για καθέναν από τους δύο (2) κλάδους και απο¬δίδεται διακριτός βαθμός για καθέναν από αυτούς.
I . Ειδικότερα στον κλάδο της Νεοελληνικής Γλώσσας: Δίνεται ένα μη λογοτεχνικό κείμενο, μη διδαγμένο, το ο¬ποίο μπορεί να είναι δημοσιογραφικό κείμενο ή επιστημο¬νικό ή πληροφοριακό άρθρο, συνέντευξη, κριτική, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα ή δοκίμιο. Το κείμενο μπορεί να συ¬νοδεύεται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερ¬μηνευτικά σχόλια.
Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε τρεις (3) δραστη¬ριότητες από τις οποίες:
α) Η πρώτη αφορά στην κατανόηση του κειμένου, μπορεί να διαιρείται σε δύο (2) ερωτήματα και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες (σε περίπτωση δύο ερωτημά¬των η βαθμολογία επιμερίζεται ανάλογα με τη βαρύτητά τους). Με τη δραστηριότητα αυτή ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών:
αα) να εντοπίζουν και να παρουσιάζουν κάποια από τα παρακάτω στοιχεία: τις πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο, τις βασικές ιδέες και τα επιχειρήματα του συγγραφέα, το πρόβλημα που θέτει, τις θέσεις που υ¬ποστηρίζει, τη σχέση του βασικού μηνύματος του κει¬μένου με τις περιστάσεις επικοινωνίας και το σκοπό για τον οποίο γράφτηκε, καθώς και με τους τρόπους και τα μέσα πειθούς που αξιοποιούνται στο κείμενο (με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου) ή/και
ββ) να αποδίδουν περιληπτικά και να πυκνώνουν το νό¬ημα μέρους του κειμένου ή ολόκληρου του κειμένου, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο.
β) Η δεύτερη αφορά στην προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, μπορεί να διαιρείται σε έως και τρία (3) ερωτήματα και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες (σε περίπτωση δύο ή τριών ερωτημάτων η βαθμολογία επιμερίζεται ανάλογα με τη βαρύτητά τους). Με τη δραστηριότητα αυτή ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών:
αα) είτε να αναγνωρίζουν τη βασική δομή του κειμένου ή τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης μίας παραγράφου,
ββ) είτε να εντοπίζουν τις διαρθρωτικές λέξεις ή φράσεις που βοηθούν στη συνοχή και νοηματική αλληλουχία του κειμένου,
γγ) είτε να αποδίδουν με πλαγιότιτλους το νόημα των παραγράφων ή ενοτήτων του κειμένου,
δδ) είτε να μετασχηματίζουν λέξεις ή φράσεις αλλάζο¬ντας τη γραμματική μορφή, τη σύνταξη, το λεξιλόγιο (συνώνυμα ή συνώνυμες φράσεις, αντώνυμα, παρά¬γωγα, σύνθετα κ.λπ.), τα σημεία στίξης, σύμφωνα με συγκεκριμένες περιστάσεις επικοινωνίας και να σχο¬λιάζουν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα,
εε) είτε να ερμηνεύουν λέξεις ή φράσεις του κειμένου με βάση τα κειμενικά συμφραζόμενα και το επικοινωνια¬κό πλαίσιο.
γ) Η τρίτη αφορά στην ερμηνεία-παραγωγή λόγου και βαθμολογείται με πενήντα (50) μονάδες. Στη δραστηριό¬τητα αυτή ζητείται από τους μαθητές να συντάξουν δικό τους κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο σε συνάρτηση με το κείμενο αναφοράς, στο οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν σημεία του κειμένου, ανασκευάζουν θέσεις του ή αναπτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις. Το κείμενο των μαθητών αναπτύσσεται με τη μορφή κειμένου επιχειρηματολογίας (δημόσια ομιλία, επιστολή, άρθρο) και έχει έκταση τριακόσιες (300) έως τριακόσιες πενήντα (350) λέξεις.
II. Ειδικότερα στον κλάδο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: Δίνεται λογοτεχνικό κείμενο, διδαγμένο ή αδίδακτο, (ποί¬ημα ή διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο), το οποίο συνοδεύεται από τρεις (3) δραστηριότητες, από τις οποίες:
α) Η πρώτη αφορά στην ανάγνωση – κατανόηση του κει¬μένου, μπορεί να αναπτύσσεται σε δύο (2) ερωτήματα ί¬διας βαρύτητας περίπου και βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες. Με τη δραστηριότητα αυτή ελέγχεται (με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου) η ικα¬νότητα των μαθητών:
αα) είτε να εντοπίζουν στο κείμενο πληροφορίες όπως πρόσωπα, χώρο, χρόνο, κοινωνικό πλαίσιο δράσης των προσώπων, γεγονότα/αίτια που κατευθύνουν τη δράση των αφηγηματικών ηρώων, βασικά θέματα, ι¬δέες, προβληματισμούς που θέτει το κείμενο, αξίες που προβάλλει, τεκμηριώνοντας την άποψή τους με στοι¬χεία του κειμένου,
ββ) είτε να αναλύουν κάποιον από τους χαρακτήρες με βάση τα δεδομένα του κειμένου,
γγ) είτε να επισημαίνουν τα σύμβολα, τις φωνές, τις σι¬ωπές σε ένα ποιητικό ή θεατρικό κείμενο και να πα¬ρουσιάζουν με δικά τους λόγια το νόημα που τους δί¬νουν.
Από τα δύο ερωτήματα στα οποία μπορεί να αναπτύσ¬σεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα (που πρέπει να ε¬λέγχουν διαφορετικές ικανότητες), μόνο το ένα μπορεί να είναι ερώτηση ανοικτού τύπου και η απάντηση στην ερώτηση ανοικτού τύπου μπορεί να κυμαίνεται από πε¬νήντα (50) έως εξήντα (60) λέξεις.
β) Η δεύτερη αφορά στην προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου, μπορεί να αναπτύσσεται σε μέχρι τρία (3) ε¬ρωτήματα και βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες (σε περίπτωση δύο ή τριών ερωτημάτων, η βαθμολογία επιμερίζεται ανάλογα με τη βαρύτητά τους). Με τη δρα¬στηριότητα αυτή ελέγχεται (με ερωτήσεις ποικίλων τύ¬πων) η ικανότητα των μαθητών:
αα) είτε να αναγνωρίζουν τα βασικά σημεία οργάνωσης της αφηγηματικής πλοκής ή της ποιητικής γραφής,
ββ) είτε να εντοπίζουν μέσα στο κείμενο συγκεκριμένους δείκτες που δίνονται (αφηγηματικούς τρόπους, αφη¬γηματικές τεχνικές, ρηματικά πρόσωπα κ.ά.) και να ερμηνεύουν τη λειτουργία τους ως προς το νόημα,
γγ) είτε να αναγνωρίζουν εκφραστικά μέσα – τρόπους (μεταφορές, παρομοιώσεις, επαναλήψεις, αντιθέσεις, εικόνες κ.λπ.) και τη λειτουργία τους ως προς το νόημα του κειμένου.
γ) Η τρίτη αφορά στην ερμηνεία και στην παραγωγή λόγου σε ένα θέμα αναγνωστικής ανταπόκρισης ή δημιουργι¬κού μετασχηματισμού και βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες. Με τη δραστηριότητα αυτή ζητείται από τους μαθητές να αξιολογήσουν ιδέες, αξίες, στάσεις, συ¬μπεριφορές που αναδεικνύονται στο κείμενο με βάση εί¬τε τα κειμενικά συμφραζόμενα είτε τα ιστορικά και ιδεο¬λογικά συμφραζόμενα της εποχής παραγωγής του έργου (εφόσον τους δίνονται σχετικές πληροφορίες), να τις συγκρίνουν με αυτές του σήμερα ή να τις συσχετίσουν με προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, συναισθήματα. Η έκτα¬ση του μαθητικού κειμένου κυμαίνεται από εκατό (100) έως εκατόν πενήντα (150) λέξεις.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Η εντός «» παράγραφος προστέ θηκε με το Άρθρο 34 , παρ. 27 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Άρθρο 15
Γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
1. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου στους μαθητές, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.
2. Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διενεργούνται με την ευθύνη του Διευθυντή και των διδασκόντων σε κάθε Γενικό Λύκειο.
3. Τα θέματα ορίζονται από τους διδάσκοντες το αντί¬στοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, σύμφωνα με το άρθρο 14 του παρόντος και είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης.
4. Κατ` εξαίρεση είναι δυνατόν να δοθούν χωριστά θέματα, εάν συντρέχει αποχρών λόγος, ο οποίος ανα¬γράφεται σε σημείωση στο έγγραφο που περιέχει τα θέματα και παράλληλα συντάσσεται και σχετική πράξη στο βιβλίο πράξεων του Διευθυντή του σχολείου.
5. Εάν δεν δύναται να οριστούν θέματα από τον δι¬δάσκοντα το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, τα θέματα ορίζονται από άλλον εκπαιδευτικό της ίδιας ειδικότητας ή, εάν δεν υπάρχει, από εκπαιδευτικό που έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, ο οποίος ορίζε¬ται από τον Διευθυντή του σχολείου. Εάν δεν υπηρετεί στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, τότε ορίζεται για το σκοπό αυτό από τον αρμόδιο Διευθυντή Δ.Ε. άλλος εκπαιδευτικός.
6. Τα θέματα διανέμονται φωτοτυπημένα στους μα¬θητές ή υπαγορεύονται ή γράφονται στον πίνακα σε ειδικές περιπτώσεις, κατά την κρίση του Διευθυντή του σχολείου.
7. Οι απαντήσεις των θεμάτων γράφονται από τους μαθητές σε φύλλο χαρτιού (κόλλα αναφοράς) που φέ¬ρει τη σφραγίδα του Σχολείου, την υπογραφή του Δι¬ευθυντή και ειδική εκτύπωση για την αναγραφή των προκαταρκτικών στοιχείων και της βαθμολογίας του γραπτού δοκιμίου.
8. Οι εξετάσεις διενεργούνται ενώπιον ενός (1) τουλά¬χιστον καθηγητή επιτηρητή σε κάθε αίθουσα, ο οποίος μετά τη λήξη της εξέτασης παραλαμβάνει τα γραπτά δοκίμια των μαθητών, τα υπογράφει και τα παραδίδει με υπογραφή μέσα σε φάκελο στον αρμόδιο για τη βαθμολόγησή τους καθηγητή.
Άρθρο 16
Ορισμός και υποχρεώσεις επιτηρητών
1. Με απόφαση του Διευθυντή του Γενικού Λυκείου πριν από την έναρξη των εξετάσεων ορίζονται ως επι¬τηρητές εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο σχολείο.
2. Οι επιτηρητές είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την τάξη και την επιτήρηση των μαθητών κατά την ώρα της εξέτασης και αναφέρουν αμέσως στον Διευθυντή του Λυκείου όποιο πρόβλημα προκύψει. Οι επιτηρητές παρα¬λαμβάνουν από τον Διευθυντή του Λυκείου το φάκελο της εξέτασης, εκφωνούν τον κατάλογο των μαθητών, σημειώνουν τους απόντες, διανέμουν τα φωτοτυπημένα θέματα της εξέτασης και αναγράφουν στον πίνακα τον χρόνο έναρξης και λήξης της εξέτασης. Οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των θεμάτων. Κατά την παραλαβή των γραπτών δοκιμίων των μαθητών διαγράφουν χιαστί τα κενά δι¬αστήματα, θέτουν την υπογραφή τους στο τέλος του κειμένου και διαγράφουν χιαστί τον κενό χώρο κάτω από την υπογραφή τους καθώς και αυτόν της τυχόν επόμενης λευκής σελίδας.
3. Οι επιτηρητές κατά την παραλαβή των γραπτών δοκιμίων είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των ατομικών στοιχείων των μαθητών ενώπιόν τους.
Άρθρο 17
Υποχρεώσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης
1. Η κατανομή των μαθητών στις αίθουσες εξέτασης γίνεται, με αλφαβητική σειρά, με την ευθύνη του Δι¬ευθυντή του Λυκείου, ο οποίος συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζομένων σε κάθε αίθουσα. Η τοπο¬θέτηση των μαθητών στις θέσεις και ο έλεγχος είναι ευθύνη των επιτηρητών. Παρέκκλιση επιβάλλεται στην περίπτωση αδελφών ή συγγενών μαθητών.
2. Οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπει ο οικείος Σύλλογος Διδασκόντων. Επίσης, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν διορθωτικό (bianco). Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.
3. Αν ο μαθητής φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερό¬μενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδή¬ποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δο-λιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση του Διευθυντή του Λυκείου, των επιτηρητών και των διδασκόντων το εξεταζόμενο μάθημα. Το γραπτό δο¬κίμιο βαθμολογείται με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0) με απόφαση του Διευθυντή του Λυκείου και μετά από εισήγηση των διδασκόντων το εξεταζόμενο μάθημα. Ο Διευθυντής του Λυκείου, οι επιτηρητές και οι διδάσκο¬ντες το εξεταζόμενο μάθημα πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλούν σε προφορική απολογία τον μαθητή και συντάσσουν σχετικό πρακτικό που υπογρά¬φεται από τους ανωτέρω. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.
Άρθρο 18
Βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων
1. Τα γραπτά δοκίμια των προαγωγικών και απολυτη¬ρίων εξετάσεων διορθώνονται και βαθμολογούνται από τον καθηγητή, ο οποίος δίδαξε το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
2. Εάν λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διόρθωση και βαθμολόγηση των γραπτών από τον διδάσκοντα το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, τα γραπτά διορ¬θώνονται και βαθμολογούνται από άλλον εκπαιδευτικό της ίδιας ειδικότητας ή εάν δεν υπάρχει από εκπαι¬δευτικό που έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, ο οποίος ορίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου. Εάν δεν υπηρετεί στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, τότε ορίζεται για το σκοπό αυτό από τον αρμόδιο Διευθυντή Δ.Ε. άλλος εκπαιδευτικός.
3. Οι βαθμοί παραδίδονται μαζί με τα γραπτά στη Δι¬εύθυνση του Λυκείου το πολύ μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ημέρα της εξέτασης κάθε μαθήματος. Ο Διευ¬θυντής του Λυκείου μεριμνά για την καταχώριση της βαθμολογίας στα οικεία βιβλία και στον Υπολογιστή του Σχολείου. Οι βαθμοί είναι δυνατόν να τροποποιηθούν, μόνον εφόσον οι μαθητές υποβάλουν αίτηση αναβαθ¬μολόγησης και η βαθμολογία του γραπτού δοκιμίου τροποποιηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 19
Αναβαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων του Γενικού Λυκείου
Σε αναβαθμολόγηση υπόκεινται τα γραπτά δοκίμια των μαθητών του Γενικού Λυκείου με την ακόλουθη διαδικασία:
1. Η αναβαθμολόγηση γίνεται στη Διεύθυνση Δ.Ε., στην οποία υπάγεται το αντίστοιχο Λύκειο.
2. Μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την έκδο¬ση των αποτελεσμάτων οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο, όπου φοιτούν, με την οποία ζητούν την αναβαθμολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών δοκιμίων. Η αίτηση συνοδεύεται με το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε γραπτό δοκίμιο.
3. Οι Διευθυντές των Λυκείων, μόλις λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, διαβιβάζουν στην αρμόδια Δι¬εύθυνση Δ.Ε. τα προς αναβαθμολόγηση γραπτά δοκίμια με καλυμμένα το όνομα του μαθητή και τον αρχικό βαθμό του καθηγητή.
4. Με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. συγκροτείται τριμελής επιτροπή αναβαθμολόγησης, η οποία αποτελείται από δύο καθηγητές της ίδιας ειδι¬κότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα για το οποίο ζητήθηκε αναβαθμολόγηση, οι οποίοι είναι και οι βαθμολογητές της αναβαθμολόγησης και από ένα σχολικό σύμβουλο ή καθηγητή Δ.Ε. με βαθμό τουλάχιστον Δ`, ο οποίος είναι ο αναβαθμολογητής στην περίπτω¬ση που οι βαθμοί των δύο πρώτων διαφέρουν μεταξύ τους περισσότερο από δώδεκα (12) μονάδες. Με την ίδια απόφαση ορίζεται η ημέρα και η ώρα που θα διεξαχθεί η αναβαθμολόγηση. Αν τα προς αναβαθμολόγηση γρα¬πτά δοκίμια είναι περισσότερα από διακόσια (200), στην επιτροπή μπορεί να ορίζονται δύο ακόμη καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα για το οποίο ζητήθηκε αναβαθμολόγηση και να κατανέμονται τα γραπτά δοκίμια εξίσου μεταξύ των δύο ομάδων βαθμολογητών – αναβαθμολογητών. Την ευθύνη του συντονισμού του έργου των επιτροπών αναβαθμολό¬γησης έχει ο Διευθυντής της οικείας Δ/νσης Δ.Ε.
5. Τα γραπτά δοκίμια βαθμολογούνται-αναβαθμολογούνται από δύο (2) καθηγητές, οι οποίοι αναγράφουν το βαθμό τους στο γραπτό. Πριν από τη βαθμολόγηση του γραπτού δοκιμίου από τον δεύτερο βαθμολογητή¬ αναβαθμολογητή επικαλύπτεται με αδιαφανή ταινία ο βαθμός του πρώτου, κατά τρόπο ώστε να μην γνωρίζει ο δεύτερος το βαθμό που έδωσε ο πρώτος. Αν η δι¬αφορά βαθμολογίας είναι ίση ή μικρότερη των δώδε¬κα (12) μονάδων στην κλίμακα 0-100, τελικός βαθμός υπολογιζόμενος στην κλίμακα (0-20) είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των βαθμών των δύο βαθμολογητών δια του δέκα (10).
Αν οι βαθμοί των δύο πρώτων βαθμολογητών-αναβαθμολογητών διαφέρουν μεταξύ τους περισσότερο από δώδεκα (12) μονάδες στην κλίμακα 0-100, το γραπτό δοκίμιο αναβαθμολογείται και από τρίτο καθηγητή-αναβαθμολογητή, αφού προηγουμένως επικαλυφθούν με αδιαφανές αυτοκόλλητο οι βαθμοί των δύο πρώτων βαθμολογητών-αναβαθμολογητών.
Σε αυτή την περίπτωση τελικός βαθμός του γραπτού δοκιμίου στην κλίμακα (0-20) είναι το πηλίκο της διαί¬ρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών εκ των τριών βαθμολογητών δια του δέκα (10).
Ο τελικός βαθμός της αναβαθμολόγησης είναι ο τε¬λικός γραπτός βαθμός του μαθήματος σε κάθε περί¬πτωση, είτε είναι μεγαλύτερος είτε μικρότερος από το βαθμό με τον οποίο είχε αρχικά βαθμολογηθεί το γραπτό δοκίμιο από τον οικείο καθηγητή.
6. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η αρμόδια Διεύθυνση Δ.Ε. συντάσσει σχετικό πρακτικό, στο οποίο περιέχεται η οριστική βαθμολογία των γραπτών δοκι¬μίων, το οποίο και αποστέλλει στα Γενικά Λύκεια προ-έλευσής τους μαζί με τα γραπτά δοκίμια.
7. Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ. Φ.253/155439/ Β6/09 απόφαση της υπουργού Παιδείας, δια βίου μάθη¬σης και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 2544 Β`/30-12-2009) για τους οποίους προβλέπεται προφορική εξέταση αντί γραπτής, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν επανεξέτα¬ση (αναβαθμολόγηση) στα μαθήματα που εξετάσθηκαν. Η νέα αυτή εξέταση πραγματοποιείται στο σχολείο φοίτησής τους ενώπιον επιτροπής συγκροτούμενης από τον Διευθυντή και δύο καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, άλλους από αυτούς που διενήργησαν την αρχική εξέταση. Η αίτηση για επανεξέταση υποβάλλεται από τους κηδεμόνες των μαθητών ή από τους ίδιους, εφόσον είναι ενήλικοι, στο σχολείο μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Η αίτηση συνοδεύεται από το προβλε-πόμενο παράβολο για κάθε μάθημα για το οποίο ζητείται επανεξέταση. Ο βαθμός της επανεξέτασης προκύπτει από το Μ.Ο. των δύο εξεταστών – αναβαθμολογητών και είναι ο τελικός γραπτός βαθμός του μαθήματος σε κάθε περίπτωση είτε είναι μεγαλύτερος είτε μικρότερος από το βαθμό της αρχικής εξέτασης.
Άρθρο 20
Μαθητές μη προσερχόμενοι στις γραπτές εξετάσεις
1. Μαθητής που απουσιάζει ή προσέρχεται μετά την ανακοίνωση των θεμάτων σε κάθε είδους εξέταση δεν γίνεται δεκτός σε αυτήν και βαθμολογείται από το Σύλ¬λογο Διδασκόντων με τον κατώτερο βαθμό «κακώς» μηδέν (0).
2. «Κατ` εξαίρεση των διατάξεων της προηγούμενης παρα¬γράφου:
Μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέ¬ταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου, με αίτηση του κηδεμόνα ή των ιδίων, εφόσον εί¬ναι ενήλικοι, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Λυ¬κείου, εξετάζονται άλλη ημέρα εντός της συγκεκριμένης κάθε φορά εξεταστικής περιόδου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος των διδασκόντων. Η ασθένεια βεβαιώνεται από ιατρική γνωμάτευση ή με υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων των μαθητών ή των ιδίων των μαθητών εφόσον είναι ενήλικοι. Οι διατάξεις του εδαφίου αυτού εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων ε¬ξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται από ιατρική γνωμάτευση ή με υπεύ¬θυνη δήλωση των κηδεμόνων των μαθητών ή των ιδίων των μαθητών εφόσον είναι ενήλικοι. Οι μαθητές αυτοί, εάν δεν προσέλθουν σε εξετάσεις μέχρι το τέλος της πρώτης εξεταστικής περιόδου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανω¬τέρα βία, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στην ει¬δική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου ή εφόσον το σοβαρό πρόβλημα υγείας διαρ¬κεί καθ` όλο τον Ιούνιο στην ειδική εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου σε όσα μαθήματα δεν εξετάσθηκαν. “Το παραπάνω σοβαρό πρόβλημα υγείας βεβαιώνεται με δι¬καιολογητικά ασθενείας από Κρατικό ή Ιδιωτικό Νοσο¬κομείο ή άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα υγειονομικής περίθαλψης.”
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Η εντός “ “ παράγραφος τροποποιήθηκε με το Άρθρο 34 , παρ. 28 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος μετά την πρώτη εξεταστική περίοδο, καθώς και μετά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου εφόσον το πρό-βλημα διαρκεί. Όσοι από τους παραπάνω μαθητές, εκτός από τα μαθήματα στα οποία δικαιολογημένα απουσία¬σαν, έχουν συγκεντρώσει σε ένα ή και περισσότερα μα¬θήματα στα οποία έχουν ήδη εξετασθεί βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του 9,5 μπορούν να προσέλθουν στις εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου του δεύ¬τερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου ή εφόσον το σοβαρό πρόβλημα υγείας διαρκεί καθ` όλο τον Ιούνιο μπορούν να προσέλθουν στις εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου και στα μαθήματα αυτά. Στην πε¬ρίπτωση αυτή πρέπει οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλι¬κοι, ή οι κηδεμόνες τους να καταθέσουν υπεύθυνη δή¬λωση στον Διευθυντή του οικείου Λυκείου εντός τριών (3) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ρητά ότι οι μαθητές αυ¬τοί θα εξετασθούν στην ειδική εξεταστική περίοδο Ιου¬νίου ή Σεπτεμβρίου, εκτός από τα μαθήματα στα οποία δικαιολογημένα απουσίασαν και σε όλα τα μαθήματα στα οποία συγκέντρωσαν βαθμό ετήσιας επίδοσης μι¬κρότερο του 9,5. Στις παραπάνω διατάξεις υπάγονται και μαθητές στρατεύσιμοι, «κατ` ιδίαν διδαχθέντες», καθώς και οι συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: :Η παρ. 2 του άρθρου 20 αντικαταστάθη¬κε ως άνω σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου. 33 του Ν. 4452/2017 ΦΕΚ 17 τ.Α¨.
Άρθρο 21
Φύλαξη γραπτών δοκιμίων
Τα γραπτά δοκίμια των μαθητών αρχειοθετούνται και φυλάσσονται στο σχολείο ως τις 15 Μαΐου του επόμενου σχολικού έτους, οπότε καταστρέφονται με πράξη του Διευθυντή.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ`
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
Άρθρο 22
Εξαγωγή του βαθμού ετήσιας επίδοσης κατά μάθημα
1. Για όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα γραπτώς εξεταζόμενο είναι ο Μέσος Όρος του ετήσιου προφο¬ρικού βαθμού με τον αντίστοιχο βαθμό των γραπτών εξετάσεων και εκφράζεται ως δεκαδικός με προσέγγιση δεκάτου.
2. Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης στα μαθήματα που αποτελούν κλάδους είναι ο Μ.Ο. των βαθμών των μαθημάτων-κλάδων και γράφεται ως δεκαδικός με προ¬σέγγιση δεκάτου.
3. Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς, βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι ο ετήσιος προφορικός βαθμός του μαθήματος.
4. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο λείπει ένας από τους τετραμηνιαίους βαθμούς, αναπληρώνεται από αυτόν που υπάρχει.
5. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατα¬τεθεί βαθμολογία ενός μαθήματος σε κανένα τετράμηνο και εφόσον η φοίτηση του μαθητή κριθεί επαρκής, ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί υπό την προεδρία του τριμελή επιτροπή από δύο καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, η οποία διενεργεί ειδική προφορική εξέταση στην ύλη του Β` τετραμήνου το αργότερο την επομένη ημέρα από τη λήξη των μαθημάτων του Β` τετραμή¬νου. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης αποτελεί τον ετήσιο προφορικό βαθμό του μαθήματος και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.
«Άρθρο 23
Εξαγωγή του βαθμού προαγωγής ή απόλυσης (Γενικός Μέσος Όρος, Γ.Μ.Ο.).
1.α) Ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) για τις Α` και Β` τάξεις του Ημερησίου Γενικού Λυκείου και τις Α. Β` και Γ` τάξεις του Εσπερινού Γενικού Λυκείου προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομέ¬νου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας, όπου αυτό διδάσκεται, και εκφράζεται με προσέγγιση δεκά¬του. Η βαθμολογία του κάθε μαθητή στην «Ερευνητική Εργασία» προκύπτει ως ο μέσος όρος της αντίστοιχης βαθμολογίας του στα δύο τετράμηνα και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου.
β) Ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) για τη Γ` τάξη Ημε¬ρησίου Γενικού Λυκείου προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων (ΟΜΑΔΑΣ Α`) και των μη γρα¬πτώς εξεταζόμενων μαθημάτων (ΟΜΑΔΩΝ Β`, Γ` και Δ`) με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου.
γ) Ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) για τη Δ` τάξη Εσπερι¬νού Γενικού Λυκείου προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή των γραπτώς εξεταζόμε¬νων μαθημάτων (ΟΜΑΔΑΣ Α`) και των μη γραπτώς εξετα¬ζόμενων μαθημάτων (ΟΜΑΔΩΝ Β` και Γ`) και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου,
2. Για την εξαγωγή του Γενικού Μέσου Όρου για τους μαθητές της Γ` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου που διδάχτηκαν και δεύτερο μάθημα επιλογής, υπολογίζεται ο βαθμός και των δύο (2) μαθημάτων.
3. Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών στο μά¬θημα της Φυσικής Αγωγής αναγράφεται στο Απολυτήριό τους ή στο οικείο αποδεικτικό, καθώς και στα υπηρεσι¬ακά βιβλία.»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το άρθρο αντικαταστάθηκε ως άνω με τη παρ.29 του Άρθρο 34 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ. Α΄.
Άρθρο 24
Αντιστοιχία τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου
Οι διατάξεις του παρόντος διατάγματος ισχύουν ανάλογα και για τους μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων. Κατά την εφαρμογή των διατάξεων αυτών στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια, όπου αναφέρεται Α` τάξη νοού¬νται οι Α` και Β` τάξεις του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, όπου αναφέρεται Β` τάξη νοείται Γ` τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου και όπου αναφέρεται Γ` τάξη νοείται Δ` τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου.
Άρθρο 25
Βαθμός Απολυτηρίου Γενικού Λυκείου
1. Βαθμός Απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου είναι ο Γ.Μ.Ο. της Γ` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου ή της Δ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου. Το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου εκδίδεται μια φορά και δεν αλλάζει. Τα απολυτήρια των Ιδιωτικών Γενικών Λυκείων θεωρούνται και επικυρώνονται από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός από τα απολυτήρια που εκδίδονται από τα αναγνωρισμένα ως ισότιμα προς τα δημόσια ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Στο απολυτήριο του Γενικού Λυκείου αναγράφονται εκτός από τον γενικό βαθμό (Γ.Μ.Ο.), η Ομάδα Προσανα¬τολισμού που παρακολούθησε ο μαθητής και ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του σε όλα τα μαθήματα της τάξης.
Άρθρο 26
Προαγωγή, απόλυση και απόρριψη μαθητών
1. Για την προαγωγή των μαθητών των Α` και Β` τά¬ξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και των Α`, Β` και Γ` τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας, όπου αυτό διδάσκεται.
2. Για την απόλυση των μαθητών της Γ` τάξης Ημε¬ρησίου Γενικού Λυκείου και της Δ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλά¬χιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων.
3.«Όσοι μαθητές όλων των τάξεων του Ημερησίου και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο των προηγούμενων παραγράφων, παραπέ¬μπονται σε ειδική εξεταστική περίοδο το δεύτερο δε¬καπενθήμερο του Ιουνίου του ίδιου έτους, με τον τρό¬πο και τη διαδικασία των προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Αν ύστερα από την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιου-νίου οι μαθητές δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο προ¬αγωγής ή απόλυσης, τότε: α) οι μαθητές των Α` και Β` τάξεων του Ημερησίου και των Α`, Β` και Γ` τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου επαναλαμβάνουν τη φοίτη¬ση και β) οι μαθητές της Γ` τάξης του Ημερησίου και της Δ` τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου παραπέμπονται σε εξετάσεις στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμ-βρίου στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και αν και αυτή τη φορά δεν επιτύχουν το μέσο όρο απόλυσης επαναλαμβάνουν τη φοίτηση.».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Η παρ. 3 αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 33 παρ.3 του Ν. 4452/2017 ΦΕΚ 17 τ. Α΄ .
4. Ειδικώς, οι μαθητές της Γ` τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ` τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, οι οποίοι δεν επιθυμούν να επαναλάβουν τη φοίτησή τους, δύνανται να προσέλθουν στις απολυτήρι¬ες εξετάσεις της τελευταίας τάξης το αμέσως επόμενο ή οποιοδήποτε άλλο σχολικό έτος, χωρίς να φοιτήσουν στην αντίστοιχη τάξη και εξετάζονται προφορικά και γραπτά στα μαθήματα και στην ύλη που εξετάζονται οι μαθητές που φοιτούν στη Γ` τάξη Ημερήσιου ΓΕΛ και στη Δ` τάξη Εσπερινού ΓΕΛ το συγκεκριμένο σχο¬λικό έτος. Τα ανωτέρω ισχύουν από την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2016 και για τους μαθητές που φοίτησαν κατά τα παρελθόντα σχολικά έτη στη Γ` τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου και δεν έχουν απολυθεί.
5. Στην περίπτωση που εξάγεται για μαθητή των Α` και Β` τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και των Α`, Β` και Γ` τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου απορριπτικό αποτέλεσμα σε κλάδο/κλάδους μαθήματος και ο συ¬νολικός βαθμός στο μάθημα ως μέσος όρος των βαθ¬μών των κλάδων είναι επίσης απορριπτικός, ο μαθητής αυτός παραπέμπεται μόνο στον κλάδο/στους κλάδους του μαθήματος στον οποίον/στους οποίους υστέρησε.
Άρθρο 27
Κατατακτήριες εξετάσεις των «κατ` ιδίαν διδαχθέντων» και των στρατεύσιμων μαθητών
1. Στην κατηγορία των κατ` ιδίαν διδαχθέντων μα¬θητών υπάγονται οι μαθητές που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 1894/1990 (Α` 110), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 4 του άρθρου 46 του Ν. 2413/1996 (Α` 124).
2. Οι αποφάσεις με αριθμό 24945/1973 (ΦΕΚ 314 Β`), 48661/1974 (ΦΕΚ 607 Β`), 42373/1976 (ΦΕΚ 652 Β`), Γ2/ 3922/28.12.1984 (ΦΕΚ 3 Β`/07.01.1985), Γ2/3031/22.10.1985 (ΦΕΚ 726 Β`), Γ2/3560/25.9.1989 (ΦΕΚ 720 Β`) του Υπουρ¬γείου Παιδείας, οι οποίες καθορίζουν τις παθήσεις των μαθητών που δικαιολογούν την υπαγωγή τους στην κατηγορία των κατ` ιδίαν διδαχθέντων, εξακολουθούν να ισχύουν.
3α. Ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή μαθητών στην κατηγορία των κατ` ιδίαν διδαχθέντων, όταν πρόκειται για λόγους υγείας, θα πρέπει οι κηδεμόνες τους ή οι ίδιοι αν είναι ενήλικες, με την αίτησή τους να προσκομίσουν στο σχολείο φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από:
i) Συντονι¬στή Διευθυντή Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή
ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυ¬ντή Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή
iii) Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του μαθητή, η οποία φέρει σφραγίδα του Διευθυντή του Κέντρου.
β. Ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή μαθητών στην κατηγορία των κατ` ιδίαν διδαχθέντων, λόγω παραμονής τους στο εξωτερικό, ισχύει η παρ. 11 του άρθρου 5 της υπ` αριθμ. ΣΤ5/71/01-12-1986 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 834 Β`).
4. Οι «κατ` ιδίαν διδαχθέντες μαθητές» και οι στρα¬τεύσιμοι εξετάζονται προφορικά και γραπτά κατά την εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου στα μαθήματα της αντίστοιχης τάξης του Λυκείου, στην οποία ζητούν την εξέταση, στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα με τους υπόλοιπους μαθητές. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής και διενεργείται σύμφωνα με πρόγραμμα που καταρτίζεται από το σχολείο ενώπιον τριμελούς επιτροπής, με πρόεδρο τον Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του σχολείου και μέλη δύο καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντί¬στοιχο μάθημα. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο καθηγητών είναι ο προφορικός βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα. Η γραπτή εξέταση γίνεται σύμφω¬να με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος. Ειδικά στο μάθημα «Ερευνητική Εργασία (Project)» οι μαθητές αυτής της κατηγορίας δεν αξιολογούνται.
5. Τα γραπτά δοκίμια των μαθητών αυτών βαθμολο¬γούνται και αναβαθμολογούνται με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για τα γραπτά των μαθητών της τά¬ξης στην οποία υποβάλλονται σε εξέταση.
6. Οι μαθητές αυτοί προάγονται ή απολύονται σύμ¬φωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του παρόντος διατάγματος.
7. Όπου απαιτείται επιλογή μαθημάτων ή προτίμηση Ομάδας προσανατολισμού, κατατίθεται από τον εν¬διαφερόμενο σχετική Δήλωση του Ν. 1599/1986 στον Διευθυντή του Λυκείου.
8. Οι υπαγόμενοι στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και σχετική αίτηση στο οικείο σχολείο τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων του Β` Τετραμήνου.
Άρθρο 28
Μαθητές από Ξένα Σχολεία
1. Μαθητές, κάτοχοι ενδεικτικού ή αποδεικτικού σπουδών ή άλλου σχετικού αποδεικτικού στοιχείου της μαθητικής κατάστασής τους του ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και είναι αντίστοιχο των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουρ¬γούν στην Ελλάδα, εγγράφονται χωρίς κατατακτήρια εξέταση οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους σε αντίστοιχη τάξη των δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας, η οποία καθορίζεται από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2Α. Οι μαθητές της προηγούμενης παραγράφου που φοίτησαν επί δύο τουλάχιστον πλήρη και συνεχή δι¬δακτικά έτη σε σχολείο του εξωτερικού, πριν από την εγγραφή τους σε σχολείο της Ελλάδας, κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο στην Α` τάξη Ημερησίου και Α` και Β` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου:
α. δεν βαθμολογούνται σε κάθε διακριτό διδακτέο αντικείμενο – κλάδο του μαθήματος «Ελληνική Γλώσ¬σα» και
β. στα υπόλοιπα μαθήματα εξετάζονται προφορικά με βαθμολογική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5).
Οι μαθητές αυτοί κατά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο εξετάζονται:
α. προφορικά σε κάθε διακριτό διδακτέο αντικείμενο-κλάδο του μαθήματος «Ελληνική Γλώσσα» με βαθμολο¬γική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5) και
β. στα υπόλοιπα μαθήματα εξετάζονται γραπτά με βαθμολογική βάση το εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
2Β. Οι μαθητές της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού που φοίτησαν για ένα τουλάχιστον πλήρες διδακτικό έτος σε σχολείο του εξωτερικού, πριν από την εγγραφή τους σε σχολείο της Ελλάδας, που είναι αντίστοιχο των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουρ¬γούν στην Ελλάδα, κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους στο Ελληνικό σχολείο στην Α` τάξη Ημερησίου και Α` και Β` τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου εξετάζονται:
α. προφορικά σε κάθε διακριτό διδακτέο αντικείμενο -κλάδο του μαθήματος «Ελληνική Γλώσσα» με βαθμολο¬γική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5) και
β. στα υπόλοιπα μαθήματα εξετάζονται γραπτά με βαθμολογική βάση το εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
2Γ. Οι μαθητές της περ. 2Α του άρθρου αυτού μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο και οι μαθητές της περ. 2Β του άρθρου αυτού μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο εξε¬τάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται, όπως προ¬βλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος για τους μαθητές της ημεδαπής.
2Δ. Οι μαθητές Α` τάξης Ημερησίου και Α` και Β` τά¬ξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 και της περίπτωσης 2Α του πα¬ρόντος άρθρου προάγονται όταν έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση, που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος κατά περίπτωση ως εξής:
α) Κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους σε Ελλη¬νικό Γενικό Λύκειο εφαρμόζονται οι διατάξεις της πα¬ραγράφου 1 του άρθρου 26 του παρόντος διατάγματος, με παράλληλη μείωση του Γενικού μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά δύο (2) μονάδες.
β) Κατά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελλη¬νικό Γενικό Λύκειο εφαρμόζονται οι διατάξεις της πα¬ραγράφου 1 του άρθρου 26 του παρόντος διατάγματος, με παράλληλη μείωση του Γενικού μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά μία (1) μονάδα.
2Ε. Οι μαθητές Α` τάξης Ημερησίου και Α` και Β` τά¬ξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1 και της περίπτωσης 2Β του άρθρου αυτού και φοιτούν σε Ελληνικό Γενικό Λύ¬κειο προάγονται όταν έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση, που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος ως εξής:
Για τους μαθητές αυτούς εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του παρόντος δια¬τάγματος, με παράλληλη μείωση του Γενικού μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά μία (1) μονάδα.
3Α. Οι μαθητές της παρ. 1 του παρόντος άρθρου που φοίτησαν επί δύο τουλάχιστον πλήρη και συνεχή δι¬δακτικά έτη σε σχολείο του εξωτερικού, πριν από την εγγραφή τους σε σχολείο της Ελλάδας, κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο στη Β` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου:
α. δεν βαθμολογούνται σε κάθε διακριτό διδακτέο αντικείμενο – κλάδο του μαθήματος «Ελληνική Γλώσσα» και στο μάθημα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμ¬ματεία» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και
β. στα υπόλοιπα μαθήματα εξετάζονται προφορικά με βαθμολογική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5).
Οι μαθητές αυτοί κατά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο εξετάζονται:
α. προφορικά σε κάθε διακριτό διδακτέο αντικείμε¬νο- κλάδο του μαθήματος «Ελληνική Γλώσσα» και στο μάθημα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών με βαθμολογική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5) και
β. στα υπόλοιπα μαθήματα εξετάζονται γραπτά με βαθμολογική βάση το εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
3Β. Οι μαθητές της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού που φοίτησαν για ένα τουλάχιστον πλήρες διδακτικό έτος σε σχολείο του εξωτερικού, πριν από την εγγραφή τους σε σχολείο της Ελλάδας, που είναι αντίστοιχο των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουρ¬γούν στην Ελλάδα, κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους στο Ελληνικό σχολείο στη Β` τάξη Ημερησίου Γε¬νικού Λυκείου και Γ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εξετάζονται:
α. προφορικά σε κάθε διακριτό διδακτέο αντικείμε¬νο – κλάδο του μαθήματος «Ελληνική Γλώσσα» και στο μάθημα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών με βαθμολογική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5) και
β. στα υπόλοιπα μαθήματα εξετάζονται γραπτά με βαθμολογική βάση το εννέα και πέντε δέκατα (9,5)
3Γ. Οι μαθητές της περ. 3Α του άρθρου αυτού μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο και οι μαθητές της περ. 3Β του άρθρου αυτού μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο εξε¬τάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται, όπως προ¬βλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος για τους μαθητές της ημεδαπής.
3Δ. Οι μαθητές Β` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 και της περίπτωσης 3Α του παρόντος άρθρου προάγονται όταν έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση, που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος κατά περίπτωση ως εξής:
α) Κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους σε Ελλη¬νικό Γενικό Λύκειο εφαρμόζονται οι διατάξεις της πα¬ραγράφου 1 του άρθρου 26 του παρόντος διατάγματος, με παράλληλη μείωση του Γενικού μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά δύο (2) μονάδες.
β) Κατά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελλη¬νικό Γενικό Λύκειο εφαρμόζονται οι διατάξεις της πα¬ραγράφου 1 του άρθρου 26 του παρόντος διατάγματος, με παράλληλη μείωση του Γενικού μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά μία (1) μονάδα.
3Ε. Οι μαθητές Β` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1 και της περίπτωσης 3Β του άρθρου αυτού και φοιτούν σε Ελληνικό Γενικό Λύκειο προάγονται όταν έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση, που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος ως εξής:
Για τους μαθητές αυτούς εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του παρόντος δια¬τάγματος, με παράλληλη μείωση του Γενικού μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά μία (1) μονάδα.
«4.Α. Οι μαθητές της παραγράφου 1 του παρόντος άρ¬θρου που φοίτησαν επί δύο (2) τουλάχιστον πλήρη και συνεχή διδακτικά έτη σε σχολείο του εξωτερικού, πριν από την εγγραφή τους σε σχολείο της Ελλάδας, κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο στη Γ` τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου:
α. δεν βαθμολογούνται στους κλάδους «Νεοελληνική Γλώσσα» και «Νεοελληνική Λογοτεχνία» του μαθήμα¬τος «Νέα Ελληνικά» και στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα» και «Λογοτεχνία» της Ομάδας Προσανατολι¬σμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και
β. στα υπόλοιπα μαθήματα εξετάζονται προφορικά με βαθμολογική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5).
Οι μαθητές αυτοί κατά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο εξετάζονται:
α. προφορικά στους κλάδους «Νεοελληνική Γλώσσα» και «Νεοελληνική Λογοτεχνία» του μαθήματος «Νέα Ελληνικά» και στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσ¬σα» και «Λογοτεχνία» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών με βαθμολογική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5),
β. γραπτά στα μαθήματα Γενικής Παιδείας «Μαθηματι¬κά και Στοιχεία Στατιστικής», «Ιστορία» και «Βιολογία» με βαθμολογική βάση το εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και
γ. προφορικά στα υπόλοιπα μαθήματα με βαθμολογι¬κή βάση το εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
4. Β. Οι μαθητές της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού που φοίτησαν για ένα (1) τουλάχιστον πλήρες διδακτικό έτος σε σχολείο του εξωτερικού, πριν από την εγγραφή τους σε σχολείο της Ελλάδας, που είναι αντίστοιχο των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουρ¬γούν στην Ελλάδα, κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο στην Γ` τάξη Ημερησίου Γε¬νικού Λυκείου και Δ` τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εξετάζονται:
α. προφορικά στους κλάδους «Νεοελληνική Γλώσσα» και «Νεοελληνική Λογοτεχνία» του μαθήματος «Νέα Ελληνικά» και στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσ¬σα» και «Λογοτεχνία» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών με βαθμολογική βάση το επτά και πέντε δέκατα (7,5),
β. γραπτά στα μαθήματα Γενικής Παιδείας «Μαθηματι¬κά και Στοιχεία Στατιστικής», «Ιστορία» και «Βιολογία» με βαθμολογική βάση το εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και
γ. προφορικά στα υπόλοιπα μαθήματα με βαθμολογι¬κή βάση το εννέα και πέντε δέκατα (9,5).»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: :Οι περιπτώσεις Α΄ και Β΄ αντικαταστάθη¬καν ως άνω με την παρ. 30 του άρθρου. 33 του Ν. 4521/2018 ΦΕΚ 38 τ.Α`
4Γ. Οι μαθητές της περ. 4Α του άρθρου αυτού μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο και οι μαθητές της περ. 4Β του άρθρου αυτού μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους στο ελληνικό σχολείο εξε¬τάζονται, βαθμολογούνται και απολύονται, όπως προ¬βλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος για τους μαθητές της ημεδαπής.
4Δ. Οι μαθητές Γ` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Δ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 και της περίπτωσης 4Α του παρόντος άρθρου απολύονται όταν έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση, που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος κατά περίπτωση ως εξής:
α) Κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους σε Ελληνι¬κό Γενικό Λύκειο εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρα¬γράφου 2 του άρθρου 26 του παρόντος διατάγματος, με παράλληλη μείωση του Γενικού μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά δύο (2) μονάδες.
β) Κατά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελλη¬νικό Γενικό Λύκειο εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρα¬γράφου 2 του άρθρου 26 του παρόντος διατάγματος, με παράλληλη μείωση του Γενικού μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά μία (1) μονάδα.
4Ε. Οι μαθητές Γ` τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Δ` τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1 και της περίπτωσης 4Β του άρθρου αυτού και φοιτούν σε Ελληνικό Γενικό Λύκειο απολύονται όταν έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση, που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος ως εξής:
Για τους μαθητές αυτούς εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του παρόντος δι¬ατάγματος, με παράλληλη μείωση του Γενικού μέσου όρου εννέα και πέντε δέκατα (9,5) κατά μία (1) μονάδα.
5. Οι μαθητές του άρθρου αυτού στα μαθήματα για τα οποία προβλέπεται προφορική εξέταση εξετάζονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου μόνου της υπ` αριθμ. Φ.253/ 155439/Β6/16-12-2009 υπουργικής απόφασης (Β` 2544).
6. Στους αποφοίτους του άρθρου αυτού χορηγείται απολυτήριο Γενικού Λυκείου, στο οποίο αναγράφεται ότι χορηγήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρό¬ντος άρθρου.
Άρθρο 29
Χαρακτηρισμός φοίτησης και συνέπειες στην προαγωγή και απόλυση μαθητών
1. Η φοίτηση όλων των μαθητών των Γενικών Λυκείων χαρακτηρίζεται με πράξη του Συλλόγου των διδασκό¬ντων καθηγητών την ημέρα που λήγουν τα μαθήματα ως επαρκής ή ανεπαρκής, με βάση το σύνολο των απου¬σιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σε συνδυασμό με την ετήσια προφορική επίδοση σε όλα τα μαθήματα.
2. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση στην περίπτωση κατά την οποία:
α) Το σύνολο των απουσιών του μαθητή, που σημει¬ώθηκε κατά το λήγον διδακτικό έτος, δεν υπερβαίνει τις πενήντα (50), ανεξάρτητα από τους λόγους πραγματοποίησής τους.
β) Το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερ¬βαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες
σύμφωνα με το Π.δ. 485/1983 (Α` 184).
Οι ανωτέρω επιπλέον απουσίες δικαιολογούνται από τον γονέα-κηδεμόνα του μαθητή, αν ο μαθητής είναι ανήλικος. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας από το σχολείο περισσότερο από δύο ημέρες προσκομίζει στο σχολείο για τη δικαιολόγηση των απουσιών βεβαίωση δημόσιου νοσηλευ¬τικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
Για τη δικαιολόγηση απουσιών έως δύο ημερών λόγω ασθενείας ή σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί και ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα. Με τον τρόπο αυτό ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει το πολύ δέκα (10) μέρες αθροιστικά για όλο το έτος. Σε περί¬πτωση που ο μαθητής είναι ενήλικος, δικαιολογεί ο ίδιος τις παραπάνω απουσίες.
Κατ` εξαίρεση, ο Σύλλογος των διδασκόντων κάθε Σχολείου με ειδική πράξη του χαρακτηρίζει ως επαρκή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε από εκατόν δέκα πέντε έως εκατόν εξήντα τέσσερις (115-164) απουσίες, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες και οφείλονται είτε σε ασθένεια, είτε σε σοβαρούς οικογενειακούς λόγους και η επίδοσή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται στην προκειμένη πε-ρίπτωση η επίδοση του μαθητή, όταν ο γενικός μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας (Γ.Μ.Ο.), όπως προ¬κύπτει από το άθροισμα των Μ.Ο. των δύο τετραμηνιαίων βαθμών στο Λύκειο, διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15) πλήρες και η διαγωγή του κοσμιωτάτη.
γ) Συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στην παρ. 6 εδ. δ` του άρθρου 1 του Π.δ. 294/1980.
3. Οι μαθητές, των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής, προσέρχονται κανονικά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Μαΐου- Ιουνίου.
4. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από πενήντα (50) απουσίες και δεν εμπί¬πτει σε καμία από τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.
5. Οι μαθητές, των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.
6. Για τους μαθητές, που φοιτούν στα Εσπερινά και Μουσικά Λύκεια, τα αριθμητικά όρια των εκατόν δε¬κατεσσάρων (114) και εκατόν εξηντατεσσάρων (164) απουσιών για το χαρακτηρισμό της φοίτησης προσαυ¬ξάνονται κατά δέκα έξι (16).
7. Ο υπεύθυνος καθηγητής για την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών τμήματος ή τάξεως, αφού ενημερώσει τον Διευθυντή του σχολείου ότι ο μαθητής συμπλήρωσε ήδη εικοσιτέσσερις (24) απουσίες, δικαι¬ολογημένες ή αδικαιολόγητες, είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κηδεμόνα με ταχυδρομική επιστολή, η οποία στέλνεται με τη μέριμνα του σχολείου από την 1η έως την 5η κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε. Αν ο μαθητής είναι ενήλικος, η επιστολή επιδίδεται στον ίδιο.
8. Για τον υπολογισμό του ορίου απουσιών των μα¬θητών των Ιδιωτικών Γενικών Λυκείων που εφαρμόζουν διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ισχύουν τα εξής:
α. Το σύνολο των απουσιών για κάθε μαθητή μίας τάξης προκύπτει από το γινόμενο του συνολικού αριθ¬μού ωρών του διευρυμένου εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος που εφαρμόζεται στην τάξη επί το συ¬νολικό όριο απουσιών (114 απουσίες), όπως αυτό ορί¬ζεται από το πρώτο εδάφιο της περ. β. της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, δια του αριθμού των ωρών του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος της τάξης. Οι ανωτέρω επιπλέον απουσίες δικαιολογούνται από τον γονέα- κηδεμόνα του μαθητή (έως μία ημέρα) ή με ια¬τρική γνωμάτευση σύμφωνα τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του Π.δ. 485/1983 (Α` 184).
β. Το σύνολο των απουσιών για κάθε μαθητή μίας τάξης προκύπτει από το γινόμενο του συνολικού αριθ¬μού ωρών του διευρυμένου εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος που εφαρμόζεται στην τάξη επί το συ¬νολικό όριο των κατ` εξαίρεση απουσιών (164 απουσίες), όπως αυτό ορίζεται από το δεύτερο εδάφιο της περ. β. της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, δια του αριθμού των ωρών του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος της τάξης. Οι ανωτέρω επιπλέον απουσίες του μαθητή δικαιολογούνται, εφόσον οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.δ. 485/1983.
γ. Η στρογγυλοποίηση των απουσιών των περιπτώσε¬ων α και β γίνεται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.
Άρθρο 30
Μετεγγραφές μαθητών Γ` τάξης των Γενικών Λυκείων του Εξωτερικού
Μαθητές της Γ` τάξης των Γενικών Λυκείων του Εξω¬τερικού μπορούν, κατ` εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, να μετεγγράφονται στην τελευταία τάξη των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής μέχρι δέκα (10) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων του Β` Τετραμήνου των Γενι¬κών Λυκείων της ημεδαπής. Για τους μαθητές αυτούς ο Γ.Μ.Ο. της Γ` τάξης εξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του παρόντος Π.δ. λαμβανομένης υπό¬ψη της προφορικής βαθμολογίας των τετραμήνων του σχολείου από το οποίο μετεγγράφονται.
Άρθρο 31
Όπου στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος ανα¬φέρεται υπολογισμός βαθμού με προσέγγιση δεκάτου, νοείται ότι στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό του βαθμού προκύπτουν περισσότερα του ενός δεκα¬δικά ψηφία τότε, αν το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το πρώτο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλει¬πομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5), παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πλην του πρώτου δεκαδικά ψηφία.
Άρθρο 32
Μεταβατικές διατάξεις
Μαθητές που φοίτησαν κατά τα παρελθόντα σχολικά έτη στη Γ` τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ` τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου και δεν έχουν απολυθεί μπορούν να προσέλθουν στις γραπτές απο¬λυτήριες εξετάσεις του Μαΐου – Ιουνίου του σχολικού έτους 2015-2016.
Οι μαθητές αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλά¬ξουν κατεύθυνση και εξετάζονται σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα που διδάσκονταν κατά το σχολι¬κό έτος 2014-2015 στην τάξη αυτή. Στην περίπτωση αυτή παραμένει αμετάβλητος ο βαθμός των τετραμήνων. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει βαθμός ενός μαθή¬ματος σε κανένα τετράμηνο, ο Διευθυντής του σχολεί¬ου συγκροτεί υπό την προεδρία του τριμελή επιτροπή από δύο καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, η οποία διενεργεί ειδική προφορική εξέταση. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης αποτελεί τον ετήσιο προφορικό βαθμό του μαθήματος και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.
Η ύλη στην οποία εξετάζονται έχει καθοριστεί για το Ημερήσιο ΓΕΛ με την με πρωτ. 151387/Δ2/28-09-2015 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β` 2139) και για το Εσπερινό ΓΕΛ με τη με αρ. πρωτ. 151384/Δ2/28-09-2015 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β` 2146) και για τα μαθήματα που εξε¬τάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας καθορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων και δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας του σχολικού έτους 2014-2015. Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της για κάθε μάθημα ορίζεται από τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα, εγκρίνεται από τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου και γνωστοποι¬είται στους μαθητές πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.
Αν οι μαθητές αυτοί δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο απόλυσης, παραπέμπονται σε ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2016 με τον τρόπο και τη διαδι¬κασία των απολυτηρίων εξετάσεων στα μαθήματα, στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5) είτε αυτά εξετάστηκαν σε ενδοσχολικό είτε σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι εξετάσεις της ειδικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου διεξάγονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας.
Αν ύστερα από την ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2016 οι μαθητές δεν επιτύχουν γενικό μέσο όρο τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5)
Α. Επαναλαμβάνουν τη φοίτησή τους.
ή
Β. Προσέρχονται στις απολυτήριες εξετάσεις Μαΐου – Ιουνίου της τελευταίας τάξης το αμέσως επόμενο ή οποιοδήποτε άλλο σχολικό έτος, χωρίς να φοιτήσουν στην αντίστοιχη τάξη, και εξετάζονται προφορικά και γραπτά στα μαθήματα και στην ύλη που εξετάζονται οι μαθητές της Γ` τάξης Ημερήσιου ΓΕΛ ή της Δ` τάξης Εσπερινού ΓΕΛ το συγκεκριμένο σχολικό έτος.
Για την αξιολόγηση και την απόλυση των ανωτέρω μαθητών μέχρι και την ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2016 ισχύει το Π.δ. 60/2006 (Α` 65) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Στους αποφοίτους του άρθρου αυτού μέχρι και την ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2016 χορηγείται απολυτήριο Γενικού Λυκείου, στο οποίο ανα¬γράφεται ότι χορηγήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 33
Καταργούμενες διατάξεις
Κάθε διάταξη που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τα θέματα του παρόντος Π.δ. παύει να ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Σημείωση: από την εκπαιδευτική νομοθεσία ΕΠΑΦΟΣ.